02 Декември, 2022
0.0241

МАКЕДОНИЈА ПОВТОРНО СО НЕГАТИВЕН ПРИРОДЕН ПРИРАСТ, бројот на умрени е за скоро 10 илјади поголем од бројот на родени минатата година

Објавено во: Македонија 01 Јули, 2022

Добивај вести на Viber

Природниот прираст во земајва и минатата година бележи негативните тенденции. Дури 9.868 повеќе лица починале отколку што се родиле во текот на 2021 година. Притоа негативен природен прираст е забележан и во градските и во селските средини. Ова го покажуваат податоците на Државниот завод за статистика, каде може да се види дека минатата година сме имале 18.648 живородени, додека починале 28.516 лица. 

Негативната тенденција во градските средини е поизразена отколку во руралните подрачја.

-  Природниот прираст кај населението е негативен и во градските подрачја изнесува – 6.731 лице, а во селските подрачја – 3.137 лица – се наведува во анализата на ДЗС. 

За споредба, Македонија негативен природен прираст прв пат регистрираше во 2019 година, кога разликата беше 601 лице. Веќе во 2020 година разликата се зголеми на 6.724 лица, односно за толкав број сме имале повеќе умрени од родени.

За професорот Илија Ацевски, многу причини придонесуваат за негативниот природен прираст, но иселувањето на младите кои одбираат да заминат во некои од развиените земји за подобар живот го истакнува како една од причините со најсериозен импакт.

-  Во време на глобализација и европеизација, младите гледаат каде се живее подобро, каде е подобро образованието, каде е животот поквалитетен. Во земја како нашата, младите не гледаат перспектирва и резултатот го гледаме во иселувањето на младата популација, а веќе и на постарите генерации. Дополнително државата нема скоро никаква стратегија за овој проблем – вели Ацевски.

Податоците покажуваат дека негативен природен прираст е регистран во сите осум региони.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во Македонија во градските подрачја живородени се 11.224 деца или 60.2 отсто од вкупниот број на живородените деца, додека 7.424 или 39,8 проценти деца се живородени во селските подрачја. Најголемо учество во однос на вкупниот број раѓања по региони има Скопскиот со 38,9 отсто, а најмало Источниот регион со 6,3 проценти.

Исто така бројките говорат дека во градските подрачја умреле 17.955 лица или 63 отсто, а 10.561 лице или 37 проценти умреле во селските подрачја. Најголемо учество во однос на вкупното број умрени лица, по региони, има Скопскиот со 30,6 отсто, а најмало Вардарскиот Регион со 8,3 проценти. Просечната возраст на умрените лица во градските подрачја е 73.2 години, а во селските 73.3 години.

П.О. 

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Спасовски: Најавувам интензивни сообраќајни контроли за празниците

Спасовски: Најавувам интензивни сообраќајни контроли за празниците

Ранг листа за интелигенција - каде се Македонците?

Ранг листа за интелигенција - каде се Македонците?

Спасовски вели дека врз основа на шпекулации се прошири вест дека синот на Буши не застанал на полиција

Спасовски вели дека врз основа на шпекулации се прошири вест дека синот на Буши не застанал на полиција

Спасовски објасни зошто не се кандидирал за претседател на СДСМ

Спасовски објасни зошто не се кандидирал за претседател на СДСМ

Адеми вели дека нема да имаме штета ако Бугарите ги внесеме во Уставот

Адеми вели дека нема да имаме штета ако Бугарите ги внесеме во Уставот

Ковачевски: Ние не ја чекавме Данела Арсовска со трубачи

Ковачевски: Ние не ја чекавме Данела Арсовска со трубачи

КОВАЧЕВСКИ ОБЈАВИ РАДОСНА ВЕСТ ЗА СИТЕ ЖЕНИ, ќе поевтинат хигиенските влошки

КОВАЧЕВСКИ ОБЈАВИ РАДОСНА ВЕСТ ЗА СИТЕ ЖЕНИ, ќе поевтинат хигиенските влошки

НАСТАВАТА ПРЕКИНАТА ВО ПОВЕЌЕ СКОПСКИ ГИМНАЗИИ: Има нови дојави за бомби

НАСТАВАТА ПРЕКИНАТА ВО ПОВЕЌЕ СКОПСКИ ГИМНАЗИИ: Има нови дојави за бомби

СИНДИКАТОТ ЈА СЛАВИ ОДЛУКАТА НА УСТАВЕН СУД ЗА НЕДЕЛА - покажаа дека се на страната на правдата и работниците

СИНДИКАТОТ ЈА СЛАВИ ОДЛУКАТА НА УСТАВЕН СУД ЗА НЕДЕЛА - покажаа дека се на страната на правдата и работниците