Македонското млеко е квалитетно, но се произведува се помалку
Објавено во: Агробизнис 30 Мај, 2013 21:05
„Квалитетот на суровото млеко од нашите кооперанти е врвен, кај средните фармери е одличен, а најситните во многу скоро време ќе го постигнат бараното ниво. Редовните контроли, пак, и стандардите се гаранција за домашните потрошувачи дека македонското млеко е безбедно“, вели Јован Дабевски, сопственик на млекарницата „Здравје Радово“.
Сепак посочуваат од секторот, трендот на недостиг од сирово млеко продолжува. Според податоците од Агенцијата за храна и ветеринарство, во 20о9-та откупот на свежо кравјо млеко изнесувал 116 милиони литри млеко,во 2010 година е намален на 115 милиони литри, за во 2011 да се откупат само 108 милиони литри домашно млеко, бројка која лани е пониска од 100 милиони литри.* Македонска берза и оваа година во соработка со Фактор доделува повеќе награди во различни категории за „Акција на годината“ при тргувањето со хартии од вредност.
Еден од критериумите за доделување на признанијата ќе биде и мислењето на јавноста. Гласањето ќе се одвива до 12 декември, а предвиден термин за доделувањето на самите награди е 23 декември.
Од таму, може да гласате за едно од следните котирани друштва:
Можеби ќе ве интересира
ИМА ДОБРИ ПРИНОСИ, А БАРА МАЛКУ ЃУБРИВО: Оваа култура станува популарна во Војводина
Koj е најголемиот европски центар за производство на зеленчук?





