18 Јуни, 2019
0.0314

Малите акционери ќе ги поништуваат договорите на менаџерите!

Објавено во: Економија 09 Ноември, 2012

Акционер или содружник кој смета дека друштвото во кое има сопственост е оштетено поради очигледно нереална вредност на договор за продажба или купување што го склучил менаџерскиот тим, со тужба до надлежен суд ќе може да бара поништување на договор. Ова се предвидува со предложениот Закон за измена и дополнување на Законот за трговските друштва, кој ќе стапи на сила на 1 јануари 2013 година. -Тужбата може да се поднесе во рок од една година од денот на сознавањето за постоењето на таквиот договор, но не повеќе од три години од денот на неговото одобрување согласно одредбите на овој закон. Ако судот го поништи договорот, заинтересираната страна која стекнала корист од ваквиот договор е должна на друштвото да му ја надомести обичната штета и испуштената корист (која ја опфаќа и добивката остварена од реализираната трансакција) - стои во предлог измените на законот. Од Владата објаснуваат дека измените се носат според препораките од Светска Банка – тимот на Doing Business, со цел да се засили заштитата на инвеститорите. Слична мерка има Австралија, Нов Зеланд и Франција.

Можеби ќе ве интересира

Во следните неколку дена горива ќе се точат по овие цени

Во следните неколку дена горива ќе се точат по овие цени

МЗШВ: Праските во Росоман се откупуваат, се надмина проблемот со Русија

МЗШВ: Праските во Росоман се откупуваат, се надмина проблемот со Русија

ВРАЌАЊЕ ОД ОТПИШАНИТЕ: Биткоинот го урна овогодишниот рекорд

ВРАЌАЊЕ ОД ОТПИШАНИТЕ: Биткоинот го урна овогодишниот рекорд

Со буџет од дваесет милиони денари Владата ќе праќа работници со ниски примања на одмор

Со буџет од дваесет милиони денари Владата ќе праќа работници со ниски примања на одмор

УТРИНСКИ ФОКУС: Кому дивидендата му донесе повеќе од 100.000 евра-„се тресат“ осум министерски фотелји

УТРИНСКИ ФОКУС: Кому дивидендата му донесе повеќе од 100.000 евра-„се тресат“ осум министерски фотелји

Кои се акционерите што лани земаа најмногу пари од дивиденда?

Кои се акционерите што лани земаа најмногу пари од дивиденда?

Познато колку Апостолска, Шапуриќ, Даути и другите ги „помогнале“ Кромберг и Шуберт, Гентерм, Леар, Ендава....

Познато колку Апостолска, Шапуриќ, Даути и другите ги „помогнале“ Кромберг и Шуберт, Гентерм, Леар, Ендава....

Еврото падна, но доларот е отпорен на трговската војна

Еврото падна, но доларот е отпорен на трговската војна

Ако се селите во Германија, една работа за вас може да биде невозможна мисија

Ако се селите во Германија, една работа за вас може да биде невозможна мисија