Добивај вести на Viber
Благодарение на релјефот, географската положба и други природни услови, Македонија е производител на широк спектар на земјоделски производи-храна, суровини, пијалаци и др. Храната е најважниот дел, без оглед на тоа дали се конзумира како свежа или преработена. Поради погодните услови и традицијата, во Македонија се произведуваат релативно важни производи чиј обем ја надминува домашната потрошувачка, а тоа значи пристап до пазарот надвор од Македонија и борба во конкурентски односи со исти производи од светот, а особено од соседните земји и целиот медитерански простор. Овде пред сé, се мисли на овошјето, зеленчукот, грозјето и производите од овчарството. Затоа е потребно да се прати и анализира движењето не само на производството на храна, туку и извозот.
На стручната јавност е познато дека вкупната економија на Македонија не може да ја покрие вредноста на вкупниот увоз со вкупниот извоз за над 30%. Исто така се знае дека вкупниот увоз на земјоделски производи го покриваме со извозот на вкупното земјоделство со Македонија од околу 75%, меѓутоа само храната (според “Стандардната меѓународна трговска класификација“) увезена во Македонија, ја покриваме со извезената храна од 53%. Тоа покажува голема зависност од увозна храна, како и одлив на финансиски средства од над 640 милиони долари годишно (просечно 2010-2014, но во 2011 и 2012 год. увозот на храната изнесувал над 680 милиони долари).
Поради тие причини сакавме да направиме истражување на официјалните статистички информации пратејќи го петогодишното движење на извезените количини на храна од Македонија (групирана според СМТК), извлекување на можни закључоци и препораки за иднина, а со цел денешниот дебаланс помеѓу извозот и увозот на храна од 135 илјади тони во вредност од 234 милиони долари да се елиминира или намали.
Движење на количините на извезена храна од Македонија
во тони
-Месо и преработки од месо
Базен индекс |
8329
100 |
9873
118,5 |
10786
129,5 |
10586
127,1 |
9634
115,7 |
9842
118,2 |
-Млеко, млечни производи и јајца
Базен индекс |
3775
100 |
4425
117,2 |
5752
152,4 |
5229
138,5 |
6493
172,0 |
5135
136,0 |
-Риби, ракови и сл.и преработки
Базен индекс |
1628
100 |
1664
102,2 |
1279
78,6 |
980
60,2 |
931
57,2 |
1296
79,6 |
-Жита и преработки од жита
Базен индекс |
26679
100 |
33663
126,2 |
32946
123,5 |
37581
140,9 |
39717
148,9 |
34117
127,9 |
-Зеленчук, овошје и преработки
Базен индекс |
404657
100 |
391893
96,8 |
352609
87,1 |
354064
87,5 |
377454
93,3 |
376135
99,0 |
-Шеќер, преработки од шеќер и мед
Базен индекс |
4358
100 |
4557
104,6 |
4078
93,6 |
4412
101,2 |
4051
93,0 |
4291
98,5 |
-Кафе, чај, какао, зачин и преработки
Базен индекс |
4905
100 |
4453
90,8 |
4755
96,9 |
5289
107,8 |
5114
104,3 |
4903
99,6 |
-Добиточна храна
Базен индекс |
3314
100 |
9686
292,3 |
6256
118,8 |
9125
275,3 |
11372
343,2 |
7951
239,9 |
-Разни производи за исхрана
Базен индекс |
11436
100 |
10354
90,5 |
10650
93,1 |
12210
106,8 |
11261
98,5 |
11182
97,8 |
Количините на извезена храна (вкупно) во последните 5 години се намалуваат или најблаго кажано стагнираат.
Податоците од 2010 до 2014 година тоа го покажуваат. Не треба никакво сомневање, бидејќи овие години се земени само како пример за период од последните пет години. Податоци за 2010 година се земени како базен индекс, при што се гледа (види табела) дека во сите години, вкупно извезената храна е помалку од таа во 2010 и 2011 година, а просечната количина е опаднала на 96,8%. Анализата покажува дека извезената храна структурно е неповолна, бидејќи над 80% од вкупната извезена храна ја сочинуваат: овошјето, зеленчукот и нивните преработки, додека сите други извезени производи учествуваат со под 20%.
Од друга страна податоците покажуваат силно зголемување на количините извезени производи кои се силно дефицитарни на домашниот пазар и при увозот на храна зафаќаат најголем обем. Тоа се однесува на месо, млеко, добиточна храна и житата. Овие податоци се охрабрувачки бидејќи умешни трговци-извозници, успеале да конкурираат на надворешниот пазар со овие производи, а тоа е индикатор дека може да се обезбеди подобар приход од овие производи.
Најголемо зголемување се случило во извозот на добиточна храна, со зголемени количини во 2014 година во споредба со 2010 година за 3,4 пати, потоа е зголемениот извоз на млеко со 72%, на жита со 48,9% и месо со 15,7%. Најмногу е намален извозот на живи животни, што е резултат на несоодветна домашна селекција, но увозот на живи животни е зголемен за 5 пати. Ширењето на асортиманот на извоз односно зголемување на извозот на риби и преработки од риби, кафе, чај, особено зачини (за кои имаме услови) преработки од шеќер и др. чие учество опаѓа, треба да го намали учеството на извозот на овошје, зеленчук и нивни преработки.
Но денес не е така и е неоправдано намалувањето на извезените количини на овие производи, чие опаѓање има пресудно влијание на вкупниот обем на извоз на храна. Можно ли е запирање на вкупното опаѓање на извоз на храна од Македонија и кои би биле производи кои во иднина можат (и треба) да го зголемат обемот на извозот? Нашите предности во поглед на поволните услови за конкурентно производство се познати, а тоа значи дека има реални можности да се зголемува извозот на овошјето и зеленчукот, но со многу поголемо учество на преработките од овошје и зеленчук во вкупните количини за извоз овошје, зеленчук и нивни преработки. Не е за потценување можноста да се подобри крмната база со воведување на системи за наводнување, што треба да ја зголеми бројноста на добиточниот фонд и со тоа да продолжи зголемувањето на извозот на месо, млеко, јајца. Се разбира и добиточните производи мора да добијат повисока финална форма.
Според билансот на потребите, побарувачката и производните можности, денес сме блиску до задоволување на домашната побарувачка со жита, што значи дека со релативно мал пораст на приносот ќе се создадат услови за зголемување на извозот на жита и преработки од жита.Извозот е постојана борба за конкурентност, а во извозот од земјоделството и за повисоко финално производство.
Проф. Др.Борис Анакиев