08 Јули, 2020
0.0352

И бесплатно кафе на улица Македонија!?

Објавено во: Мои пари 03 Април, 2013

Во скопското кафуле „Ил Кафе Ди Романа“ на улица Македонија од денеска се воведува старата традиција наречена „кафе соспесо“, каде ќе може да се нарача кафе кое е веќе платено од друг.

Да се нарача „кафе соспесо“ во превод значи платено кафе. Вакво кафе нарачуваат оние кои во моментот имаат причина да почастат некого (за нова работа, за роденден итн..). Кога се нарачува „кафе соспесо“ клиентот плаќа за две кафиња, а добива едно. На тој начин, некој кој вистински не може да си го дозволи, ќе влезе во кафулето и ќе запраша дали има „платено кафе“, по што ќе може да добие едно без да го плати.

Ваквата традиција инаку потекнува од италијанскиот град Неапол.

Можеби ќе ве интересира

СН Осигурителен брокер АД Битола во Центарот за јавно здравје – Битола врачи 22 вредносни ваучери

СН Осигурителен брокер АД Битола во Центарот за јавно здравје – Битола врачи 22 вредносни ваучери

Со ИКТ решенија до креирање на систем што ќе ја надгради општествената одговорност на граѓаните во време на Ковид 19

Со ИКТ решенија до креирање на систем што ќе ја надгради општествената одговорност на граѓаните во време на Ковид 19

Заради заштита на јавното здравје одложена е годинешната манифестација ГАЛИЧКА СВАДБА

Заради заштита на јавното здравје одложена е годинешната манифестација ГАЛИЧКА СВАДБА

К-Поп сензацијата Blackpink го „освои“ TikTok

К-Поп сензацијата Blackpink го „освои“ TikTok

Со ЕМБА програмата на Сити Колеџ, креираме кариерни, космополитски и хумани вредности

Со ЕМБА програмата на Сити Колеџ, креираме кариерни, космополитски и хумани вредности

Остварен голем напредок во целта повеќе од 40 милиони возрасни пушачи да се префрлат на производи без чад до 2025 година

Остварен голем напредок во целта повеќе од 40 милиони возрасни пушачи да се префрлат на производи без чад до 2025 година

Државната изборна комисија со герила акција во Охрид и Струга: Ти си на ред! Гласај безбедно!

Државната изборна комисија со герила акција во Охрид и Струга: Ти си на ред! Гласај безбедно!

Наградна игра за при-пејд корисници на А1 Македонија: Надополни и играј за iPhone SE 20

Наградна игра за при-пејд корисници на А1 Македонија: Надополни и играј за iPhone SE 20

Глобал Фајнанс ја прогласи Халкбанк за „Најдобра банка за работа со население за 2020 година“

Глобал Фајнанс ја прогласи Халкбанк за „Најдобра банка за работа со население за 2020 година“