17 Август, 2019
0.0181

МЗШВ: Нема да дозволиме сточарите да трпат загуби, предлог решение ќе биде презентирано по претседателските избори

Објавено во: Агробизнис 27 Март, 2019

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по претседателски избори ќе излезе со предлог решение за да им помогне на одгледувачите на овци и нема да дозволи сточарите да трпат загуби од сопственото производство. Ова беше договорено на вчерашната средба што се одржа во МЗШВ со здруженијата на одгледувачите на овци.

По завршувањето на откупот на јагне ќе се анлизираат податоците од терен. На средбата претставниците од здруженијата и од МЗШВ се договорија секое здружение до МЗШВ да испрати пополнет прашалник за сите трошоци што ја формираат производната цена. Оваа цена ќе се спореди со анализите на МЗШВ, со цел да се дојде до реална производна цена, за да може да се подготви соодветно решение за одгледувачите на овци. Решението ќе биде презентирано, по вториот круг на претседателските избори, кога и престануваат законските ограничувања кои важат за време на предизборниот период.

Освен со одгледувачите на овци, деновиве во МЗШВ се одржа и средба со о откупувачите, претставниците од кланиците и извозниците на јагниња, на која што од страна на откупувачите беше посочено дека не очекуваат проблеми со пласманот и дека јагнето во целост ќе биде откупено.

И претставниците на здруженијата на одгледувачи на овци позитивно ја иницијативата на МЗШВ што во моментов се спроведува преку Агенцијата за храна и ветеринарство за попис на бројот на овци и кози и земањето на крв од овците. Се согласија дека за понатамошното креирање на ефикасни политики за развој на овчарството и за правилна распределба на субвенциите,  важно е да се знае точната бројка на овци.

Во меѓувреме, МЗШВ постојано ја следи состојбата и откупот на јагнето и апелира до сите одгледувачи на овци да не потпаѓаат под партиски влијанија и манипулации.

Можеби ќе ве интересира

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Димковски: Денеска се исплатија 106 милиони денари за интервентната мерка за индустриско јаболко

Димковски: Денеска се исплатија 106 милиони денари за интервентната мерка за индустриско јаболко

МЗШВ: Со користење на семенски материјал и искористување на субвенциите може да се постигнат рекордни резултати

МЗШВ: Со користење на семенски материјал и искористување на субвенциите може да се постигнат рекордни резултати

Почна распределбата на картички за „зелена нафта“ во Велес, картичките се доставени до над 60% од подрачните единици

Почна распределбата на картички за „зелена нафта“ во Велес, картичките се доставени до над 60% од подрачните единици

Како се пренесува и што ја предизвикува Африканската свинска чума која „беснее“ во соседството

Како се пренесува и што ја предизвикува Африканската свинска чума која „беснее“ во соседството