26 Февруари, 2024
0.0262

НА ПАЗАРОТ НИКОГАШ ДОСЕГА НЕ ВЛАДЕЕЛА ТАКВА БИТКА ЗА СЕКОЈ РАБОТНИК КАКО СЕГА - еве што кажа хрватската директорка на Здружението на работодавачи

Објавено во: Економија 09 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Годината во која Хрватска го усвои еврото како домашна валута и стана дел од Шенген зоната беше одбележана со интензивен ангажман на компаниите што повеќе да ги зголемат платите и пимањата на своите вработени. Членовите на Хрватското здружение на работодавачи на тој начин годинава ќе ги зголемат платите на вработените во нивните компании за 15 до 20 отсто, со што продолжува силниот раст од 2022 година, кога платите пораснаа за 18 отсто.

Силниот раст на приходите и стандардот на вработените ќе продолжи и во наредната година. Претприемачите интензивно работат на овој тренд, но во исто време тој ни го претставува најголемиот предизвик. Имено, никогаш немало толку силна битка за секој поединечен вработен на пазарот на трудот во Хрватска, а за нас работодавачите задржувањето и привлекувањето работници го отежнува застарениот Закон за работни односи и даночното оптоварување на работата. Законот за работни односи не ја отсликува реалноста на пазарот на трудот - вели Ирена Вебер, главна директорка на Хрватското здружение на работодавачи, додавајќи дека нивните родители работеле во сосема различни економски околности.

Даночниот праг е премногу низок

ХУП силно се залага групата луѓе кои го развиваат општеството да не се оданочуваат со пренизок праг за примена на највисоката даночна стапка на данокот на доход.

Денешните вработени сакаат мобилност, можност за брзо напредување, учење, адаптација на нивните потреби во работната организација, сакаат поголема автономија и можност да ги изразат своите специфични потреби во рамките на работната средина. Законот за работни односи не им го дозволува тоа, затоа мора итно да го смениме, за да обезбедиме побрзо вработување, адаптација на потребите на вработените и во крајна линија нивно задржување во Хрватска.

Младите луѓе кои ја напуштиле Хрватска заминуваат во земји со флексибилно трудово законодавство бидејќи таквиот пристап овозможува жив пазар, за кој денешните вработени сметаат дека е можност за личен раст. Стабилно и добро платено работно место е најдобрата демографска политика, а стабилното работно место на 21 век е она што му дава можност за развој и раст на вработениот, брзо се прилагодува на новите трендови и се развива во насока на нови индустрии и технологии. 

Пословни.хр

Фото: Принтскрин

Можеби ќе ве интересира

ПРВИОТ ЧОВЕК НА JP MORGAN CHASE, ЏЕЈМИ ДИМОН ПРВ ПАТ ПРОДАДЕ АКЦИИ: Вредноста надминува 100 милиони долари

ПРВИОТ ЧОВЕК НА JP MORGAN CHASE, ЏЕЈМИ ДИМОН ПРВ ПАТ ПРОДАДЕ АКЦИИ: Вредноста надминува 100 милиони долари

ГЕРМАНИЈА И ПОНАТАМУ „НАЈБОЛНАТА ЕКОНОМИЈА ВО ЕВРОПА“ - Темните претчувства добија потврда

ГЕРМАНИЈА И ПОНАТАМУ „НАЈБОЛНАТА ЕКОНОМИЈА ВО ЕВРОПА“ - Темните претчувства добија потврда

Што си купи во Куманово фирма што ја води Даравелски? Плати еден милион евра!

Што си купи во Куманово фирма што ја води Даравелски? Плати еден милион евра!

ЏАБЕ ДИПЛОМИТЕ, АКО НЕ ВЕ БИВА: Компаниите се почесто ги отфрлаат факултетските дипломи како услов за вработување, сега се бараат вештини

ЏАБЕ ДИПЛОМИТЕ, АКО НЕ ВЕ БИВА: Компаниите се почесто ги отфрлаат факултетските дипломи како услов за вработување, сега се бараат вештини

МЕГАПРОЕКТ: НА МЕДИТЕРАНОТ БУКВАЛНО ОД НИШТО ЌЕ НИКНЕ „НОВ ДУБАИ“ - потпишан договор вреден милијарди, се формира цел нов град

МЕГАПРОЕКТ: НА МЕДИТЕРАНОТ БУКВАЛНО ОД НИШТО ЌЕ НИКНЕ „НОВ ДУБАИ“ - потпишан договор вреден милијарди, се формира цел нов град

СЕ ОЧЕКУВА ОВАА ЗЕМЈА ДА ГО ДОЖИВЕЕ НАЈБРЗИОТ РАСТ НА БОГАТСТВО ВО СВЕТОТ - еве како дојдоа до тоа

СЕ ОЧЕКУВА ОВАА ЗЕМЈА ДА ГО ДОЖИВЕЕ НАЈБРЗИОТ РАСТ НА БОГАТСТВО ВО СВЕТОТ - еве како дојдоа до тоа

ПОЧИНА СОПСТВЕНИКОТ НА АУРОРА И ПОЗНАТ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИК - СЛАВЕ СИРАЧЕВСКИ - го поседуваше еден од најубавите македонски ресорти Аурора Берово

ПОЧИНА СОПСТВЕНИКОТ НА АУРОРА И ПОЗНАТ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИК - СЛАВЕ СИРАЧЕВСКИ - го поседуваше еден од најубавите македонски ресорти Аурора Берово

ВМРО-ДПМНЕ ЌЕ ФОРМИРА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЕНЕРГЕТИКА - Божиновска: Во него ќе работат сериозни кадри, ќе се ревидира сѐ што е досега направено (ВИДЕО)

ВМРО-ДПМНЕ ЌЕ ФОРМИРА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЕНЕРГЕТИКА - Божиновска: Во него ќе работат сериозни кадри, ќе се ревидира сѐ што е досега направено (ВИДЕО)

ОВА ЌЕ БИДАТ ДЕСЕТТЕ НАЈПЛАТЕНИ ЗАНИМАЊА ВО СВЕТОТ ВО ИДНИНАТА - инженерите не погрешиле во својот избор

ОВА ЌЕ БИДАТ ДЕСЕТТЕ НАЈПЛАТЕНИ ЗАНИМАЊА ВО СВЕТОТ ВО ИДНИНАТА - инженерите не погрешиле во својот избор