29 Март, 2023
0.0276

НАЈСКАПИОТ СТАН ВО СРБИЈА ПРОДАДЕН ЗА 2,5 МИЛИОНИ ЕВРА - најнов извештај на пазарот на недвижности, цената на квадратот лани пораснала за 13,7 отсто

Објавено во: Македонија 31 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Според податоците од последниот извештај на Републичкиот геодетски завод на Србија, за четвртиот квартал од 2022 година, највисоки цени на становите се постигнати во Белград, каде што најскапиот квадрат е продаден по цена од 10.184 евра, додека најскапиот стан, со површина од 383 метри квадратни, е платен за 2,46 милиони евра.

Според РГЗ, според индексот на цените на становите, цената на квадратот во Србија се зголемила за 13,7 отсто на годишно ниво во последниот квартал од 2022 година.

Како што се наведува во соопштението на РГЗ, вкупната сума на пари искористена за купување недвижен имот изнесува 2,3 милијарди евра, што претставува раст од 27,3 отсто во однос на истиот квартал од претходната година.

- Најголемо учество во вкупните средства има продажбата на станови, со учество од 55 отсто, т.е. 1,2 милијарди евра во четвртиот квартал од 2022 година. Со оглед на тоа што бројот на продадени станови во четвртиот квартал од минатата година е зголемен за 0,6 отсто во однос на истиот период од 2021 година, заедно со фактот што цените на становите продолжуваат да растат и во четвртиот квартал, вкупната вредност на пазарот мерена според Збирот на остварени продажби на станови оствари рекорден раст во 2022 година, за 36 отсто на годишно ниво.

Кога станува збор за начинот на плаќање, РГЗ наведува дека 9 отсто од целиот недвижен имот е платен од кредити, што е за 4 отсто помалку во однос на претходниот период, а становите најмногу се плаќале од средства за заем (вкупно 21 отсто ).

(Извор: RGZ)

Можеби ќе ве интересира

РОДИТЕЛИТЕ НА ЈАНА СО ПОТРЕСНА ИСПОВЕД: Девојчето после половина од инфузијата почна да се тресе од болки, но докторката не дојде да праша како е

РОДИТЕЛИТЕ НА ЈАНА СО ПОТРЕСНА ИСПОВЕД: Девојчето после половина од инфузијата почна да се тресе од болки, но докторката не дојде да праша како е

ДНО: НЕКУЛТУРЕН И НЕДОЗВОЛИВ ГОВОР - професорката Павловска-Данева со жестока реакција за Ковачки

ДНО: НЕКУЛТУРЕН И НЕДОЗВОЛИВ ГОВОР - професорката Павловска-Данева со жестока реакција за Ковачки

И БЕКТЕШИ Е ПО СПОРТОТ, ПОРАНО ИГРАШЕ ЗА ВЛАЗРИМИ, А СЕГА КАЈ ГРУБИ ВО КАНЦЕЛАРИЈА - премиерот со пошегува со спортските активности на ДУИ

И БЕКТЕШИ Е ПО СПОРТОТ, ПОРАНО ИГРАШЕ ЗА ВЛАЗРИМИ, А СЕГА КАЈ ГРУБИ ВО КАНЦЕЛАРИЈА - премиерот со пошегува со спортските активности на ДУИ

ВИДЕО: СНЕГ ПАЃАШЕ ВО СКОПЈЕ!

ВИДЕО: СНЕГ ПАЃАШЕ ВО СКОПЈЕ!

НЕКОИ ПОЗДРАВУВА, АМА НЕКОИ НЕ ГО ШТЕДЕА - дали се доволни два денари поевтини макарони и денар за јајца, премиерот трпеливо одговараше

НЕКОИ ПОЗДРАВУВА, АМА НЕКОИ НЕ ГО ШТЕДЕА - дали се доволни два денари поевтини макарони и денар за јајца, премиерот трпеливо одговараше

ОД ВАШАТА ЛАГА ГИ ИМАВ ПРОБЛЕМИТЕ, А И ЗА ВТОРАВА И ЗА СИТЕ ДРУГИ ЌЕ СЕ ВИДИМЕ НА СУД - Петровска му одговори на Ковачки

ОД ВАШАТА ЛАГА ГИ ИМАВ ПРОБЛЕМИТЕ, А И ЗА ВТОРАВА И ЗА СИТЕ ДРУГИ ЌЕ СЕ ВИДИМЕ НА СУД - Петровска му одговори на Ковачки

Обвинителството отвори предмет за надзорот на новите автопати

Обвинителството отвори предмет за надзорот на новите автопати

Пратеникот Ковачки: Министерката Петровска секој ден користи седативи

Пратеникот Ковачки: Министерката Петровска секој ден користи седативи

Пеце Суперхикс: Син ми е ишамаран и исклоцан од четворица деликвенти, полицијата ги знае ама ништо не им може

Пеце Суперхикс: Син ми е ишамаран и исклоцан од четворица деликвенти, полицијата ги знае ама ништо не им може