27 Септември, 2023
0.0271

НЕ ИМ Ѐ ПОТРЕБЕН ФАКУЛТЕТ, А ЗАРАБОТУВААТ НАД 1.000 ЕВРА! Едно работно место во Србија носи и до 4.000 евра

Објавено во: Економија 28 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Водоинсталатери, водоинсталатери, електричари, столари, молери, пекари, возачи можат да заработат повеќе од 1.000 евра месечно, а моментално во Србија нема доволно луѓе кои ги извршуваат овие работи, пишуваат медиумите во соседството.

Работата на заварувач не е популарна меѓу средношколците, а работодавачите се многу заинтересирани да ангажираат таков персонал. На почетниците им се гарантира плата од околу 80.000 динари, а на поискусните повеќе од 2.000 евра. 

Во огласите платата на заварувачот изнесувала и до 4.000 евра, но укажуваат дека тоа се претежно сезонски работи, за проекти кои траат од три до шест месеци, а честопати не се гарантира работата во текот на целата година, пишува „Мондо.рс“.

Дефицитот на стручен кадар е особено изразен во пекарската индустрија. Поради оваа причина, платите на пекарите се зголемени во последните неколку години бидејќи работодавците на овој начин се „тепаат“ за работници. Почетната плата во пекара е 80.000, а мајсторите на овој занает заработуваат и до 180.000 динари.

Професионалните возачи исто така можат добро да заработат. Возачите на автобуси заработуваат од 80.000 до 100.000 динари. Возачите на камиони заработуваат уште повеќе. Платата главно зависи од работодавците, а возачите кои возат во меѓународен превоз можат да заработат и до 300.000 динари.

Во последните неколку месеци драстично пораснаа цените на услугите на водоинсталатери, електричари, столари или молери. Исто така, многу е тешко да се најде слободен и добар занаетчија. Ова е уште една причина зошто цената на нивните услуги скока.

Фото: freepik.com/ArthurHidden

Можеби ќе ве интересира

„Десфа“ е избрана за надзорник на изградбата на гасоводот помеѓу Македонија и Грција

„Десфа“ е избрана за надзорник на изградбата на гасоводот помеѓу Македонија и Грција

ПРАЗНИТЕ КЕСИ НЕ СЕ ПОЛНАТ НИТУ СО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ: Граѓаните негодуваат, повтинувањата се минорни

ПРАЗНИТЕ КЕСИ НЕ СЕ ПОЛНАТ НИТУ СО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ: Граѓаните негодуваат, повтинувањата се минорни

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

Турската лира колабира во однос на доларот

Турската лира колабира во однос на доларот

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра