21 Април, 2018
0.1401

НЕ САКААТ ПЛАТА ОД 940 ЕВРА: Oдиме таму каде даваат 3500 евра

Објавено во: Финансии 16 Април, 2018

Хрватска има недостиг од работници, а тоа посебно се чувствува во летната сезона. 

Едно од решенијата е преквалификација, но многу од работниците одат во странство каде се далеку поплатени. 

Заводот за вработување во Карловац уплатил преквалификација на 15 заварувачи, но еден од нив ќе замине во Италија. 

„Иако сум сообраќаен инженер, овде го завршив образованието, сепак планирам да одам во Италија каде веќе се некои од моите познаници“ - вели Никола Паџен, за Lokalni.hr. 

Додава дека еден заварувач во Хрватска може да заработи 940 евра, а во Италија еден час се плаќа по 15 евра и месечно може да се заработат 3500 евра. 

Вели дека се работи за голема разлика, а ова занимање заедно со негувателките и обезбедувачите се најбарани. 

Можеби ќе ве интересира

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

Се здружија 15 банки од Македонија

Се здружија 15 банки од Македонија

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Германски аеродром бара работници

Германски аеродром бара работници

Кога ќе стартува и како ќе се вика порталот на кој ќе се гледа како се трошат јавните пари

Кога ќе стартува и како ќе се вика порталот на кој ќе се гледа како се трошат јавните пари

Атрактивни слободни места во две банки - Еве каде да аплицирате

Атрактивни слободни места во две банки - Еве каде да аплицирате

Финансии им одговори на обложувалниците: Мора да го заштитиме општеството и младината

Финансии им одговори на обложувалниците: Мора да го заштитиме општеството и младината