22 Ноември, 2019
0.0266

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Објавено во: Агробизнис 16 Август, 2019

Здружението „Напредни лозари“ велат дека нема договор со винариите за откупната цена на грозјето.

Здружението барало 16 денари за килограм „смедеревка“ и 17 денари за килограм „кратошија“, но дека винариите нудат пониски откупни цени на грозјето.

Преработувачите на грозје останале на нивните позиции, кои биле однапред познати, минатогодишните цени,  но со изместени вредности по однос на границата на шеќерните единици под која нема да се откупува грозјето, што всушност значи и намалување на откупната цена на грозјето. 

 Здружението не се согласува со откупната политика на винариите и најавија дека ќе ги користат сите расположливи демократски средства за постигање на целта. Од „Напредни лозари“ соопшуваат дека се можни и протести.


Можеби ќе ве интересира

ПРОЛЕТНИ ТЕМПЕРАТУРИ ВО ЕСЕН: Опасен штетник може да ги уништи посевите

ПРОЛЕТНИ ТЕМПЕРАТУРИ ВО ЕСЕН: Опасен штетник може да ги уништи посевите

НЕКОЛКУ КЛУЧНИ ПРОБЛЕМИ: Еве што ги загрижува производителите на мед

НЕКОЛКУ КЛУЧНИ ПРОБЛЕМИ: Еве што ги загрижува производителите на мед

Димковски: Имаме јасна стратегија за максимална поддршка за пчеларството преку Програмите за финансиска поддршка на земјоделството и ИПАРД 2 програмата

Димковски: Имаме јасна стратегија за максимална поддршка за пчеларството преку Програмите за финансиска поддршка на земјоделството и ИПАРД 2 програмата