13 Декември, 2018
0.2448
    ALK 8292.3    -0.08%     BGOR 285    -10.94%     KMB 5082.64    -1.22%     MPT 47500    0%     SBT 1804    -2.49%     STB 1289.79    -0.02%     STBP 1260    -10%     TEL 300    0.46%     TNB 14200    0.21%     USJE 23500    1.95%

Николовски и струмичкиот градоначалник разговараа за чистење на одводните канали и речните корита

Објавено во: Агробизнис 21 Февруари, 2018

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска имаше работна средба со градоначалникот на општина Струмица Коста Јаневски. На средбата, се разговараше за актуелните состојби и активности од областа на земјоделството, како што се чистењето на одводните канали и речните корита, тампонирање на полските патишта  и одржување на постојните и изградба на нови системи за наводнување.

Министерот Николовски беше во обиколка на дел од локациите каде што е во тек акција за чистење на одводните канали и речните корита од страна на општина Струмица и подружницата на АД Водостопанство.

На средбата министерот Николовски и градоначалникот Јаневски, се договорија за проширување на овие активности кои ќе дадат и поголем ефект во намалувањето на ризиците од поплави.

„Одржувањето на чисти одводни канали и речни корита е од исклучителна важност за заштита на околното население од поплави, а од земјоделски аспект, за обезбедување на обработливо земјиште за квалитетно производство, како и за заштита на веќе посеаните површини од елементарни непогоди.  Ваквите акции ќе помогнат во превенцијата од поплави, особено во овој регион. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство,активно соработува со сите општини и со АД Водостопанство, се со цел да ја помогнеме реализацијата на овие клучни активности во делот на чистењето на речните корита и одводните канали, и за да обезбедиме безбедно земјоделско производство“, изјави министерот Николовски.

При тоа министерот Николовски посочи дека дека  идните мерки на МЗШВ, имплементирани  во Националната Програма за земјоделство и рурален развој, кои се во насока на обезбедување современи системи за наводнување на земјоделските површини, преку изградба на  микро-акумулации во рурални региони, системи за наводнување и одводнување, реконструкција на канали за наводнување и изградба на брани.

Можеби ќе ве интересира

Шест овошки кои носат топ заработка

Шест овошки кои носат топ заработка

АЛТЕРНАТИВЕН НАЧИН НА ЗАРАБОТКА: Ова е најскапиот зачин во светот а оваа земја почна нагло да го произведува

АЛТЕРНАТИВЕН НАЧИН НА ЗАРАБОТКА: Ова е најскапиот зачин во светот а оваа земја почна нагло да го произведува

МЗШВ: Промена во цената има само на еден тип на леб, ќе се интервенира доколку дојде до пораст на цените и на останатите типови леб

МЗШВ: Промена во цената има само на еден тип на леб, ќе се интервенира доколку дојде до пораст на цените и на останатите типови леб

Владата се уште ја тестира „зелената“ нафта

Владата се уште ја тестира „зелената“ нафта

ФАО ја зголемува поддршката за македонското земјоделство, преку четири нови регионални проекти во вредност од 1,5 милиони долари

ФАО ја зголемува поддршката за македонското земјоделство, преку четири нови регионални проекти во вредност од 1,5 милиони долари