24 Мај, 2019
0.0326

Николовски: Исплатени 5,5 милиони евра на над 26.300 земјоделци за субвенции за житни култури

Објавено во: Агробизнис 02 Март, 2019

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска беше во посета на земјоделците од Тетово, од каде соопшти дека се исплатени на субвенциите за житни култури.


„Ја продолжуваме праксата и нашето клучно ветување дадено пред граѓаните за редовна и навремена исплата на субвенциите. Вчера се исплатени 332 милиони денари или 5,5 милиони евра субвенции на над 26.300 земјоделци за субвенции за житни култури. Тогаш кога им се потребни овие пари ги враќаме назад кон земјоделците за повторно да ги вложат во новото производство оваа година“, изјави Николовски.

Со земјоделците во Тетово министерот дискутираше за моменталните состојби во секторот и нивните предлози, и ги презентираше новите мерки од програмите за финансиска поддршка и рурален развој.

Оваа година продолжува финансиската поддршка од 20 отсто повисоки субвенции за поледелските култури за земјоделците со развоен капацитет, и 10 отсто повисоки субвенции за грло добиток за истата категорија на земјоделци. Се олеснуваат критериумите за градинарството, односно засадената површина што се пријавува од оваа година ќе биде збирна за сите градинарски култури. На овој начин се намалува бројот на земјоделците кои претходно биле одбивани поради  сложените административни процедури.

Се воведува и нова мерка е за малите земјоделски стопанства под 1 хектар, која има за цел да направи раздвојување на развојните од социјално ориентираните мерки. Од оваа година 6.000 денари по хектар изнесува субвенцијата за земјоделците кои имаат до 0,5 хектари земја, а 12.000 денари за оние што имаат од 0,5 до 1 хектар земја. Преку оваа мерка се враќаат 130 милиони денари кај земјоделците.

Освен националните програми, особено за развојот на сточасртвото/говедарството се и мерките од ИПАРД, кои се важни за модернизирање на земјоделството и за кои веќе се подготвуваат нови огласи.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Oстануваме силно фокусирани на производството на домашна пченица

МЗШВ: Oстануваме силно фокусирани на производството на домашна пченица

СИНО ЗЛАТО: Ако вложите ќе заработите

СИНО ЗЛАТО: Ако вложите ќе заработите

Чешките маркети преплавени со македонска зелка

Чешките маркети преплавени со македонска зелка

Николовски: Го исполнуваме ветеното, ја воведовме мерката за субвенционирана нафта за земјоделската механизација

Николовски: Го исполнуваме ветеното, ја воведовме мерката за субвенционирана нафта за земјоделската механизација

Климатските промени ги сардисаа црешите

Климатските промени ги сардисаа црешите

Николовски: Заеднички со фармерите создаваме мерки за развој на млекопроизводството

Николовски: Заеднички со фармерите создаваме мерки за развој на млекопроизводството