19 Август, 2018
0.3061
    ALK 7956.45    -0.54%     GRNT 793.88    -1.36%     KMB 5168.81    -0.47%     MERM 2006    126.41%     MKSD 204    0%     MPT 44500.29    -1.11%     MTUR 4600    -1.08%     OHB 6500    -0.01%     OKTA 4215.18    -6.1%     PPIV 44500    -1.13%     RADE 1700    -0.12%     RMDEN17 96.02    -0.08%     RZEK 30    0%     RZTK 511    0%     RZUS 120    -2.94%     STB 1031.49    0.11%     STIL 131.22    -1.34%     TEL 277.4    -1.52%     TNB 14130    -0.46%     TTK 1146    -0.09%     UNI 2400    0.04%     VITA 8767    3%

Николовски: Предлог буџетот за 2018 за враќање на достоинството на земјоделците

Објавено во: Агробизнис 02 Декември, 2017

Унапредувањето на земјоделството, преку зголемување на обработливите површини и производство, е еден од клучните приоритети на Владата. Затоа при креирањето на Предлог Буџетот за 2018 година за секторот земјоделство, посветивме големо внимание на мерките преку ќе ја постигнеме оваа наша цел, рече денеска министерот Николовски презентирајќи го вкупниот буџет за секторот земјоделство. Овој  сектор подразбира неколку институции кои имаат посебни буџети, но сите имаат важен придонес во развојот на земјоделството.

Конкретно, тоа се Минитерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Платежната Агенција, Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството, Агенцијата за храна и ветеринарство, Државниот инспекторат за земјоделство, Државниот инспекторат за шумарство и ловство и Управата за хидрометеоролошки работи.

„Вкупните основни предлог буџети на сите седум институции за следната година се во износ од над 10,1 милијарди денари. Предлог буџетите на овие институции  се планирани така да можат да обезбедат сервисирање на тековните потреби  на секторот земјоделство, пред се на земјоделците и агробизнисмените, а по принципот на домаќинско и рационално трошење. Сумата за секоја ставка е планирана според потребите онолку колку што покажаа анализите, дека реално се потребни пари за одреден земјоделски сектор.

Основниот буџет на министерството изнесува околу 643 милиони денари. При креирањето се посвети особено внимание на финасирање на клучните проекти преку ставката капиталните расходи особено во делот на системите за наводнување, непречено сервисирање на тековните обврски за исплата на плати,  камати, кредити и членарини во меѓународни институции, финансирање на клучни Програми преку ставката субвенции и трансфери, и кратење на непродуктивните трошоци“, изјави Николовски.

Тој рече дека најголем е Предлог буџетот за Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, или 8,6 милијарди денари. Од оваа сума 8,4 милијарди денари се предвидени за Директна финансиска поддршка во земјоделството и за рурален развој.Со планираната директна финансиска поддршка од 6,6 милијарди денари, ќе го унапредиме и зголемиме земјоделското производство и ќе овозможиме  навремена и неселективна исплата на субвенциите, тогаш кога на земјоделците им се најпотребни.

Преку Програмата за рурален развој, Николовски најави над 1,8 милијарди денари во создавање на производи со висока додадена вредност, модернизирање на агро-секторот и развој на руралните средини.

„Во споредба со ребалансот на Буџетот за оваа година, за следната 2018 година обезбедуваме четири пати поголем  буџет за Програмата за проширена репрудукција на шумите. Поточно 21 милиони денари  ќе намениме за зголемување и заштита на  шумскиот фонд. 

За 50 отсто ја зголемивме сумата за Заштита на растенија, семе и саден материјал, со што ќе се зголеми фитосанитарниот мониторинг. На тој начин  обезбедуваме поголема сигурност на примарните земјоделски производи во однос на присуство на штетни организми, што е важно за поголем извоз на европските пазари и обезбедување на висок квалитет и безбедност на примарните земјоделски проиозводи .

За 60 проценти ја зголемивме сумата во предлог Буџетот на Агенцијата за храна и ветеринарство за Програмите за Ветеринарно-здравствена заштита и за  Безбедност на храна.Овие програми се од исклучително значење за здравјето на животните, како и за здравјето на луѓето преку обезбедување и гарантирање на квалитетни и безбедни производи за храна.

Од друга страна, водејќи се од главните начела на Владата, за половина милион евра ги намаливме непродуктивните трошења, како што се расходите за патни и дневни трошоци, затоа што нашата цел е јасна, парите ги враќаме кај граѓаните“,посочи Николовски.

Тој истакна дека со предлог буџетот за секторот земјоделство ќе се обезбеди  целосна, навремена и неселективна исплата на субвенциите за земјоделството,  поголемо производство на домашни квалитетни и безбедни  земјоделско-прехрамбени производи и ќе се врати доистоинството на македонскиот земјоделец, затоа што само така ќе го направиме македонскиот аграр модерен, конкурентен и по европски стандарди.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ донесе сет мерки за стабилизирање на состојбата со откупот на сливи

МЗШВ донесе сет мерки за стабилизирање на состојбата со откупот на сливи

МЗШВ: Фактите околу сообраќајната несреќа ги побиваат лагите на ВМРО ДПМНЕ

МЗШВ: Фактите околу сообраќајната несреќа ги побиваат лагите на ВМРО ДПМНЕ

Тим од МЗШВ на средба со заменик амбасадорот на Руската Федерација, двете страни се согласни да се најде решени за времената забрана за извоз

Тим од МЗШВ на средба со заменик амбасадорот на Руската Федерација, двете страни се согласни да се најде решени за времената забрана за извоз

Лековита билка носи 3000 евра заработка по хектар

Лековита билка носи 3000 евра заработка по хектар

Николовски: Работиме на континуирано и навремено чистење на одводните канали и речни корита во секоја општина

Николовски: Работиме на континуирано и навремено чистење на одводните канали и речни корита во секоја општина

МЗШВ: Срамно и недозволиво е несреќен случај да се користи за политички манипулации со јавноста

МЗШВ: Срамно и недозволиво е несреќен случај да се користи за политички манипулации со јавноста

Македонија ќе најде други пазари, ако Русија става блокади

Македонија ќе најде други пазари, ако Русија става блокади

РАМПИТЕ СПУШТЕНИ: Се бара чаре за праските од Македонија кои Русија не ги сака

РАМПИТЕ СПУШТЕНИ: Се бара чаре за праските од Македонија кои Русија не ги сака

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи