09 Декември, 2023
0.0290

Нов рекорд! Која банка има 11 милиони евра профит за три месеци?

Објавено во: Финансии 27 Април, 2022

Добивај вести на Viber

Растат нето приходи од камати, растат нето приходи од провозии, од курсни разлики и останати приходи од дејноста. Тоа во комбинација со намалени трошоци за резервации по кредити и донесе на Стопанска банка Скопје профит од 11 милиони евра за 90 дена

Стопанска банка Скопје за направи профит од 11 милиони евра за првите три месеци годинава. Добивката на оваа голема (системска) банка годинава е поголема за 30 отсто во споредба со првите три месеци лани.

Нето приходите од камати, најголемата прихода ставка, на банката и донесоа над 16 милиони евра за првите 90 дена годинава. Годинава за прв пат се промени трендот на намалување на нето приходите од камати кој беше актуелен неколку години наназад. Нето приходите од камати за периодот јануари-март годинава пораснаа за 8 отсто во споредба со истиот период лани. Очекуван, но не многу интензивен раст, има и кај нето приходите од провизии и надоместоци. Тие заовој квартал на банката, на нето основа и донесоа 3,5 милиони евра или 5 отсто повеќе од лани.

Освен нето приходите од камати уште две ставки се многу значајни за особениот раст на профитот на банката која е лидер на сегментот на кредити за физички лица.

Прво, тоа се останатите приходи од дејноста кои се зголемени за 55 отсто во споредба со истиот период лани. Оваа ставка за првиот квартал на баката и носи 2,2 милиони евра. Тука вреди да се истакне и растот на приходите од курсни разлики. Оваа ставка иако мала бележи раст од 40 отсто.

Сепак клучна улога во растот на профитот на банката има намалувањето на резервациите за лоши пласмани. За првиот квартал таа ставка резервира 3 милиони евра што е за 1 милиони евра помалку од истиот период лани.

Кумулативот на овие ставки во комбинација со одржување на речиси исто ниво на трошоци и расходи води до зголеување на добивката на Стопанска банка Скопје.

За првиот квартал секоја акција на Стопанска банка Скопје на сопственикот му носи добивка од 38 денари.

Кај билансот на состојба вредно за истакнување е тоа што пораснало кредитирањето за над 30 милиони евра, а вложувањето во државни обврзници останало на речиси исто ниво. Значајно намалување има кај депозитите и тоа е резултат на пред се демотивирачките каматни стапки на ниво нацел банкарски сектор. На крај на март годинава нивото на депозити е намалено за 67 милиони евра и изнесува 1,39 милијарди евра. 

Р.Ф.

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

„ДА СУМ ЈАС ВЛАСТ, БИ ГИ ЗАБРАНИЛ КРИПТОВАЛУТИТЕ“ - Џејми Дајмон му се „нафрли“ на биткоинот

„ДА СУМ ЈАС ВЛАСТ, БИ ГИ ЗАБРАНИЛ КРИПТОВАЛУТИТЕ“ - Џејми Дајмон му се „нафрли“ на биткоинот

НАШИТЕ БАНКИ СЕ СООЧИЈА СО МНОГУ КРИЗИ, НО ТИЕ СЕ СТАБИЛНИ И ОТПОРНИ - еве што порача гувернерката Ангеловска-Бежоска

НАШИТЕ БАНКИ СЕ СООЧИЈА СО МНОГУ КРИЗИ, НО ТИЕ СЕ СТАБИЛНИ И ОТПОРНИ - еве што порача гувернерката Ангеловска-Бежоска

ДУРИ 70 ПРОДАВНИЦИ И НАД ТРИ ИЛЈАДИ ВРАБОТЕНИ ВО ЛИДЛ-СРБИЈА: Во Краљево и Златибор се отворија продавници

ДУРИ 70 ПРОДАВНИЦИ И НАД ТРИ ИЛЈАДИ ВРАБОТЕНИ ВО ЛИДЛ-СРБИЈА: Во Краљево и Златибор се отворија продавници

РУСИЈА ЗАРАБОТУВА ПОВЕЌЕ ОД НАФТА ОТКОЛКУ ПРЕД САНКЦИИТЕ: Пораснале приходите од продажбата

РУСИЈА ЗАРАБОТУВА ПОВЕЌЕ ОД НАФТА ОТКОЛКУ ПРЕД САНКЦИИТЕ: Пораснале приходите од продажбата

РАСТЕ ЦЕНАТА НА АКЦИЈАТА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - очекуваат ли акционерите „мрсна“ дивиденда од моментално најпрофитабилната банка

РАСТЕ ЦЕНАТА НА АКЦИЈАТА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - очекуваат ли акционерите „мрсна“ дивиденда од моментално најпрофитабилната банка

ЗА ПЕНЗИОНЕРИТЕ ДОГОДИНА 100 МИЛИОНИ ЕВРА, А ЌЕ СЕ СУБВЕНЦИОНИРААТ И ПРИДОНЕСИ ЗА ПОГОЛЕМИ ПЛАТИ: Лукаревска со детали за антикризните мерки

ЗА ПЕНЗИОНЕРИТЕ ДОГОДИНА 100 МИЛИОНИ ЕВРА, А ЌЕ СЕ СУБВЕНЦИОНИРААТ И ПРИДОНЕСИ ЗА ПОГОЛЕМИ ПЛАТИ: Лукаревска со детали за антикризните мерки

Маринис Стратопулос уште четири години ќе биде член на НО на Стопанска банка Скопје - ГУВЕРНЕРКАТА ЈА ИЗДАДЕ ПОТРЕБНАТА СОГЛАСНОСТ

Маринис Стратопулос уште четири години ќе биде член на НО на Стопанска банка Скопје - ГУВЕРНЕРКАТА ЈА ИЗДАДЕ ПОТРЕБНАТА СОГЛАСНОСТ

„Биди во акција со секоја трансакција“ – Наградна игра со Mastercard од Комерцијална банка за главна награда од 1.000.000 денари

„Биди во акција со секоја трансакција“ – Наградна игра со Mastercard од Комерцијална банка за главна награда од 1.000.000 денари

ВРЕМЕНА МЕРКА ЗА ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЛАТИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ФИНАНСИИ И ОРГАНИТЕ ШТО РАБОТАТ ПОВРЗАНО СО БУЏЕТОТ: До одлуката, нема да земаат покачена плата од 30 отсто

ВРЕМЕНА МЕРКА ЗА ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЛАТИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ФИНАНСИИ И ОРГАНИТЕ ШТО РАБОТАТ ПОВРЗАНО СО БУЏЕТОТ: До одлуката, нема да земаат покачена плата од 30 отсто