01 Март, 2024
0.0248

НОВА ПЕТНАЕСЕТГОДИШНА ОБВРЗНИЦА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ФИНАНСИИ - задолжување по камата од 5,4 отсто

Објавено во: Финансии 17 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Нова 15 годишна обврзница издаде Министерството за финансии. Станува збор за помала сума од околу два милиони евра, а нејзината камата ќе биде иста како и обнаа на претходната емисија, односно 5,4 отсто. 

„Ве известуваме дека согласно Барањето од страна на Министерството за финансии за котација на државни обврзници, почнувајќи од 17.01.2023 година на Официјалниот пазар на потсегментот Берзанска котација ќе бидат примени на котација државните обврзници“, сто во објавата од Македонската берза.

Станува збор за државни обврзници без девизна клаузула, а вредноста на емисијата е 124,94 милиони денари, или околу два милиони евра. 
Датумот на издавање е јануари годинава, а на доспевање е јануари 2038 година, додека каматната стапка изнесува 5,4 отсто. 

Инаку, пред околу една недела беше регистрирано исто така издавање на државни обврзници со рок на доспевање од 15 години, и тоа на поголема сума од околу 14,5 милиони евра, а дел од нивните каматни стапки достигнаа и до 5,4 отсто. 

На стартот на минатата година, пак, каматите на овие државни обврзници иснесувале 2,7 проценти. 

Преку државните обврзници државата се задолжува на домашниот пазар, кај банките, фондовите и други институционални инвеститори.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ДЕНЕС СТАРТУВА ОТВОРЕН БАЛКАН: Се што треба да знаете за вработување во земјите кои се дел од единствениот пазар на труд

ДЕНЕС СТАРТУВА ОТВОРЕН БАЛКАН: Се што треба да знаете за вработување во земјите кои се дел од единствениот пазар на труд

ЦЕНИТЕ НА СТАНОВИТЕ ВО СВЕТОТ ВЕЌЕ НЕМА ДА ПАЃАТ, СЛЕДИ ПРЕСВРТ: Еве каде ќе можете да купите евтини станови и до кога

ЦЕНИТЕ НА СТАНОВИТЕ ВО СВЕТОТ ВЕЌЕ НЕМА ДА ПАЃАТ, СЛЕДИ ПРЕСВРТ: Еве каде ќе можете да купите евтини станови и до кога

АКО КОРИСТИТЕ НЕТФЛИКС, ОВА Е ВЕСТ ЗА ВАС: Ќе има зголемување на цените

АКО КОРИСТИТЕ НЕТФЛИКС, ОВА Е ВЕСТ ЗА ВАС: Ќе има зголемување на цените

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката