21 Ноември, 2018
0.2563
    ALK 8101    -0.01%     BESK 9200    0%     CEVI 1001    0.1%     FERS 70000    0%     KMB 5101    -1.29%

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Објавено во: Агробизнис 14 Август, 2018

Владата на денешната седница донесе одлука за воведување на нова мерка за стабилизирање и решавање на проблемот со откупот на сливи. Конкретно, сите правни лица откупувачи на сливи регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски производи, кои извршиле откуп на сливи од реколтата 2018 година од домашно производство, ќе добијат субвенција од 2 денари по килограм за откупени сливи. Одлука стапува на сила со објавување во Службен весник.

„Оваа нова мерка, ќе го поттикне договорениот откуп на произведената слива од родот 2018-та и ќе ја подобри конкурентноста на домашната преработувачка индустрија. Субвенцијата ќе важи за количините на сливи кои ќе се откупат до 15 септември 2018 година, по откупна цена не пониска од 5 денари за килограм индустриски сливи. Исто така, новата субвенција ќе ја добијат и оние откупувачи кои ќе откупат свежи сливи, со кои што на еден од состаноците што ги одржа тимот од МЗШВ, е договорено откупната цена за оваа слива да не биде пониска од 8 денари за килограм“, изјави министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски. 

Министерот Николовски посочи дека новата мерка е донесена заеднички со производителите, преработувачите и откупувачите на сливи, на работните состаноци што тимот од МЗШВ изминативе денови ги одржа со сите засегнати страни. При тоа, Николовски додаде дека Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, изминатава година и пол, воведува системски мерки за поттикнување на равојот на земјоделството. „Минатата година за 10 отсто ги зголемивме субвенциите за овошни насади вклучително и за сливите. По овој основ зголемени субвенции добија над 2.500 производители на сливи, за што се исплатија 64 милиони денари.Со годинешната Програмата за директни плаќања, за 20 отсто ја зголемивме  субвенцијата за одржување на овошни насади вклучително и за сливите, за развојната категорија на овоштари кои имаат од 1 до 5 хектари. Тие ќе добијат 39.600 денари субвенција по хектар. Исто така, во Програмата за оваа година ги зголемивме субвенциите за предадено овошје во преработувачки капацитети од 2 на 3 денари за килограм. Дополнителен поттик за производството и откупот на сливи е новата мерка од 2 денари субвенција за откупувачите која што сега ја воведуваме“, изјави министерот Николовски.

Николовски потенцираше дека ова е прва година во која што се зголеми и поддршката за преработувачките капацитети не само во делот на директните исплати туку и во делот на нивната поддршка преку ИПАРД Програмите.


Можеби ќе ве интересира

Започна откупот на тутунот, годинава поголем број на склучени договори и издадени евидентни листови

Започна откупот на тутунот, годинава поголем број на склучени договори и издадени евидентни листови

Почнал скромно, а денес има плантажа со црна рибизла од која произведува сок

Почнал скромно, а денес има плантажа со црна рибизла од која произведува сок

За една година од ИПАРД македонските земјоделци добиле поддршка од 17,6 милиони евра

За една година од ИПАРД македонските земјоделци добиле поддршка од 17,6 милиони евра

Голем интерес кај младите земјоделци за помош од државата

Голем интерес кај младите земјоделци за помош од државата

БОЛНА РЕАЛНОСТ: Ресенските индустриски јаболка ги откупуваат по еден денар за килограм!

БОЛНА РЕАЛНОСТ: Ресенските индустриски јаболка ги откупуваат по еден денар за килограм!

Бела тартуфи продадена за рекордни 85.000 евра

Бела тартуфи продадена за рекордни 85.000 евра