24 Јуни, 2024
0.0226

НОВА ВЛАДА УШТЕ НЕМА, АМА ЗАДОЛЖУВАЊАТА ДОМА МОРА ДА „ВРВАТ“ - издадени државни обврзници од 26 милиони евра

Објавено во: Финансии 07 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Влада можеби уште не е формирана, ама државата мора да функционира, а мора да се враќаат и стари долгови, односно рати на претходно земени заеми, чии ануитети достасуваат за наплата. 

Затоа мора да се земаат и нови заеми, односно државата мора да се задолжува каде што има достапни извори на финансирање.

А, најлесно е во секое време да се земат нови заеми на домашниот пазар, односно преку издавање на државни обврзници, и каде како кредитори се јавуваат домашните банки, како и пензиски и инвестициски фондови, кои се полни со пари, и кои за прилично „мрсни“ камати ја кредитираат државата. 

Државата вчера издала два вида државни обврзници, со различна рочност и со различни каматни стапки, а од денеска тие котираат на Македонската берза за долгорочни хартии од вредност. Вкупната вредност на задолжувањето на домашниот пазар е близу 26 милиони евра.

Првите обврзници се петгодишни, што значи дека парите и каматите ќе мора да ги вратиме на 6 јуни 2029 година, а нивниот износ е 9,61 милиони евра. Станува збор за државни обврзници без девизна клаузула. Бидејќи имаат помала рочност, нивната каматна стапка е пониска и изнесува 4,2 проценти. 

Вторите издадени државни обврзници се на повисока сума, од 25,87 милиони евра, и тие се 15 годишни, односно доспеваат на 6 јуни 2039 година. Тие се исто така без девизна клаузула. 

А, нивната камтна стапка е многу висока, 5,6 проценти, повисока буквално и од кредитите по кои банките ги кредитираат фирмите и населението. Затоа и финансиерите на државата, а тие се домашните банки и фондовите, тријат раце кога таа сака да се задолжува, бидејќи влечат и тоа како одлични камати на нивните вложувања во државните хартии од вредност.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: дел од секторите редовно кубурат со кадар

ЕВЕ КОИ СЕ НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: дел од секторите редовно кубурат со кадар

МЕСЕЧНО ЗАРАБОТУВААТ ДО 3.000 ЕВРА! Регионот ги бара овие работници, платите вртоглаво растат

МЕСЕЧНО ЗАРАБОТУВААТ ДО 3.000 ЕВРА! Регионот ги бара овие работници, платите вртоглаво растат

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот