28 Мај, 2020
0.0371

Од понеделник на заболекар само ако имате болка што не се трпи

Објавено во: Македонија, Корона Вирус 28 Март, 2020

Министерството за здравство ги задолжи здравствените домови во целата држава да отворат стоматолошки пунктови, но само за болка што не се трпи. Посебно во Скопје ќе работат само дежурни ординации во Јане Сандански, Ѓорче Петров и Бит Пазар за пациенти со неколкудневна забоболка, акутна инфекција или пак крварења.

Приватните стоматолошки ординации нема да работат, односно периодов ги ставаат во мирување а ќе се активираат како ресурси во системот доколку има потреба. Здружението на приватни стоматолози ја поздрави Одлуката на министерот за здравство за времено прекинување на редовната работа на стоматолошките ординации поради пандемијата со COVID -19 .

„Сосема е извесно дека во доста здравствени домови постојниот број на тимови кои пружаат итна стоматолошка заштита во нормални услови нема да можат да ја извршуваат работата во ново настанатата состојба и потребата од ангажирање и на тимови од ПЗУ ќе биде неминовна. Согласно Законот, во услови на вонредна состојба министерството може да ги ангажира сите постојни кадровски потенцијали таму каде што е најпотребно. Затоа , почитувани колеги да бидеме спремни да помогнеме на Здравствените домови со својот кадар , па и со своите ординации ако за тоа добиеме налог од Министерот . Впрочем за вакви мерки и вакво приспособување на работата на стоматолошката служба, ЗПЗСУ ПДДМ се залагаше и јавно предлагаше уште пред десетина дена“, се огласија од таму.

Во стоматолошката комора веќе ги добиле протоколите како ќе се примаат и третираат пациентите. Пунктовите се опремуваат со заштитна опрема за стоматолозите, дезинфекциски средства и се што е потребно за заштита на кадарот и пациентите од корона вирусот. Се планира сите градови да се оспособат за прием на итни пациенти. 


Можеби ќе ве интересира

ШТО НЕ ТЕ УБИВА, ТЕ ПРАВИ ПОЈАК - Моника е подобра, но раните уште се видливи

ШТО НЕ ТЕ УБИВА, ТЕ ПРАВИ ПОЈАК - Моника е подобра, но раните уште се видливи

Чулев: Се повикуваат учесници и се поднесуваат пријави за литијата

Чулев: Се повикуваат учесници и се поднесуваат пријави за литијата

Во Македонија од Ковид-19 почина и здравствен работник

Во Македонија од Ковид-19 почина и здравствен работник

Едниот трансплантиран бубрег од Емилија Динева не профункционирал

Едниот трансплантиран бубрег од Емилија Динева не профункционирал

ФИЛИПЧЕ: Изборот е на граѓаните, ако не се почитуваат мерките ризикуваме враќање на остри мерки

ФИЛИПЧЕ: Изборот е на граѓаните, ако не се почитуваат мерките ризикуваме враќање на остри мерки

КАФЕ ПРОТОКОЛ: Кафулињата ги отвораат вратите од денеска

КАФЕ ПРОТОКОЛ: Кафулињата ги отвораат вратите од денеска

ИНТЕРВЈУ АКАДЕМИК КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ: Академијата истражува зошто се различни симптомите кај заразените со Ковид-19

ИНТЕРВЈУ АКАДЕМИК КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ: Академијата истражува зошто се различни симптомите кај заразените со Ковид-19

БРОЈОТ НА РАЗВОДИ ЗГОЛЕМЕН ЗА 22 ОТСТО: Дали институцијата брак „умира“?

БРОЈОТ НА РАЗВОДИ ЗГОЛЕМЕН ЗА 22 ОТСТО: Дали институцијата брак „умира“?

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Прв ден без полициски час, и нови три жртви од коронавирусот

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Прв ден без полициски час, и нови три жртви од коронавирусот