21 Март, 2018
0.1122

Oна што порано го купувале, сега го произведуваат, а вишокот го продаваат

Објавено во: Агробизнис 04 Ноември, 2017

Хамдија Малкиќ во 2005 година од Германија се вратил во селото Зелено Јадро кај Сребреница. 

Тој на село засадил хељда, набавил механизација, почнал да работи во пластеник, а воедно и собирал шумско овошје. 

„Она што го купувавме во градот, сега го произведуваме за сопствени потреби, но и за пазарот. Засадивме хељда, компир и тоа е наменето за пазар. Од козјо млеко правиме сирење за ситни, но и за поголеми купувачи во БиХ“ - вели Малкиќ. 

Раскажува дека луѓето се чудат за џемот од домат, но кога ќе го пробаат, не прашуваат за цена. 

Селото пред  војната имало 76 домаќинства, а денес има само 15 куќи во кои има постојани жители. 

Можеби ќе ве интересира

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Kaкво брашно се увезува во Македонија?

Kaкво брашно се увезува во Македонија?