06 Декември, 2022
0.0247

ОПШТИНА ШТИП ЌЕ БАРА ДА ПОЗАЈМИ ЧЕТИРИ МИЛИОНИ ЕВРА - КХВ ја одобри првата општинска обврзница

Објавено во: Финансии 18 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Прва општинска обврзница ќе биде издадена на македонскиот пазар на хартии од вредност. 

Општина лидер во овој начин на задолжување ќе биде општината Штип која преку општински обврзници се испроба да обезбеди четири милиони евра, а парите ќе бидат вратени после следните седум години.

За оваа информација извести Комисијата за хартии од вредност. 

Општината на младиот градоначалник Иван Јорданов ќе издаде 8.000 општински обврзници. 

„Комисијата за хартии од вредност на Република Северна Македонија на 167-та седница со која претседаваше Претседателот на КХВ М-р Нора Алити донесе Решение со кое на Општина Штип и даде одобрение за издавање на долгорочни должнички хартии од вредност по пат на јавна понуда. Ова е прва емисија на општински обврзници на домашниот пазар на капитал, со која се збогатува понудата на финансиски инструменти кај нас“, се вели во соопштението од КХВ.

Општина Штип ќе издаде 8.000 општински обврзници со поединечна номинална вредност од 500 евра и вкупна номинална вредност од 4.000.000 евра. Рокот на доспевање на издадените обврзници е седум години од денот на регистрирање на обврзниците во Централниот депозитар. Општинските обврзници се со фиксна годишна каматна стапка во износ од 4,75 отсто.  Главницата ќе се исплати во целосен износ заедно со последната камата, односно по истекот на седум години од датумот на регистрирањето на обврзниците.

„При запишувањето и распределбата на обврзниците, издавачот се определи да го применува моделот на фиксна цена со давање приоритет на налози со помала количина и порано време на внес на налог“, објаснуваат од КХВ.

Купувачи можат да бидат домашни и странски физички и правни лица, а сите информации поврзани со издавачот и со општинските обврзници ќе бидат содржани во Проспектот кој што јавно ќе биде објавен од страна на Општина Штип.

Понудата се смета за успешна доколку се запишат и уплатат најмалку 60 отсто од понудените обврзници.

Емисијата се врши заради прибирање на средства за финансирање на повеќе инфраструктурни и капитални проекти на општината.

„КХВ ја одобри оваа емисија, откако општина Штип доби согласност од  Министерството за финансии за нејзино задолжување и ги исполни законски утврдените услови за издавање на општински обврзници. Постапката на запишување и уплата на понудените општински обврзници ќе започне откако во сила ќе влезе Одлуката на Владата на Република Северна Македонија, со која се одобрува максималниот износ на новото задолжување на издавачот“, се вели во соопштението од КХВ.

Н.Н.Ф.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

БЕНКМЕН-ФРИД СЕ СОГЛАСИ ДА СВЕДОЧИ - Крипто клинецот сака пред Претставничкиот дом на САД да докаже дека не е измамник

БЕНКМЕН-ФРИД СЕ СОГЛАСИ ДА СВЕДОЧИ - Крипто клинецот сака пред Претставничкиот дом на САД да докаже дека не е измамник

И МИЛИОНЕРИТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА СВОЈАТА ПЕНЗИЈА - велат дека сега има многу проблеми, ќе работат уште долго

И МИЛИОНЕРИТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА СВОЈАТА ПЕНЗИЈА - велат дека сега има многу проблеми, ќе работат уште долго

ЦРНА ГОДИНА ЗА НАЈГОЛЕМИТЕ КРИПТО КОМПАНИИ Цените на биткоинот паднаа за 65 отсто, целосен колапс на Луна

ЦРНА ГОДИНА ЗА НАЈГОЛЕМИТЕ КРИПТО КОМПАНИИ Цените на биткоинот паднаа за 65 отсто, целосен колапс на Луна

Доларот на 16-неделен минимум во однос на конкурентите, еврото стабилно

Доларот на 16-неделен минимум во однос на конкурентите, еврото стабилно

БЕСИМИ: Во наредниот период ќе работиме на даночен модел со кој ќе постигнеме правичност и рамноправност

БЕСИМИ: Во наредниот период ќе работиме на даночен модел со кој ќе постигнеме правичност и рамноправност

НАЈАВЕНА ГОЛЕМА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА КОВАЧЕВСКИ, БЕСИМИ, ТРЕНЧЕВСКА И ЛУКАРЕВСКА - ќе се обелоденат ли новите даноци од идната година?

НАЈАВЕНА ГОЛЕМА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА КОВАЧЕВСКИ, БЕСИМИ, ТРЕНЧЕВСКА И ЛУКАРЕВСКА - ќе се обелоденат ли новите даноци од идната година?

ШТЕДИЛНИЦИТЕ ВЛЕГУВААТ „ВО ИГРА“ - Финансии крои закон со кој тие ќе можат да даваат платежни трансакции и да прифаќаат трансакции

ШТЕДИЛНИЦИТЕ ВЛЕГУВААТ „ВО ИГРА“ - Финансии крои закон со кој тие ќе можат да даваат платежни трансакции и да прифаќаат трансакции

СТИГНА ПРВИОТ ПОГОЛЕМ ЦЕХ ОД МОНЕТАРНОТО ЗАТЕГАЊЕ - каматите на новите кредити скокнаа на 4,44 отсто

СТИГНА ПРВИОТ ПОГОЛЕМ ЦЕХ ОД МОНЕТАРНОТО ЗАТЕГАЊЕ - каматите на новите кредити скокнаа на 4,44 отсто

НОВИ И КОРИСТЕНИ АВТОМОБИЛИ, ТОВАРНИ ВОЗИЛА, ПЛОВИЛА... - NLB Lease&Go влегува на македонскиот пазар за лизинг услуги, еве што може да се закупи

НОВИ И КОРИСТЕНИ АВТОМОБИЛИ, ТОВАРНИ ВОЗИЛА, ПЛОВИЛА... - NLB Lease&Go влегува на македонскиот пазар за лизинг услуги, еве што може да се закупи