08 Април, 2020
0.0258

Осуди за резолуцијата на Европскиот парламент:„Бугари во Албанија и во регионите Преспа, Голо Брдо и Гора, нема“!

Објавено во: Македонија 16 Февруари, 2017

Македонско друштво „Илинден“ одТирана и Македонско друштво „Илинден“-Тирана, огранок Голо Брдо најостро го осудува Извештајот за напредокот на Албанија за членство во Европската Унија (ЕУ), усвоен од Европскиот Парламент (ЕП), во делот каде што по предлог на бугарските евро-пратеници Андреј Ковачев и Ангел Џамбаски, Македонците во областите Голо Брдо, Мала Преспа и Гора се потврдуваат како Бугари, со препорака: „тие да бидат вклучени во законодавството на земјата и да бидат гарантирани во практика на Република Албанија“.

„Македонско друштво „Илинден“-Тирана и Македонско друштво „Илинден„-Тирана, огранок Голо Брдо повторува дека Бугари во Албанија и во регионите Преспа, Голо Брдо и Гора, нема!

Исти така тие потсетуваат дека на целата територија на Република Албанија, и посебно во регионите Преспа, Голо Брдо и Гора не живеат „Бугари“, туку само Македонци.

Македонско друштво „Илинден“-Тирана и Македонско друштво „Илинден“-Тирана, огранок Голо Брдо од албанската и македонската влада бара да испратат остар демарш до Брисел и Софија за нотификацијата на лажна бугарска историја во европските службени документи и за преименувањето на Македонците во Албанија за Бугари.

Македонско друштво „Илинден“-Тирана и Македонско друштво „Илинден“”-Тирана, огранок Голо Брдо извештајот за напредокот на Албанија за членство во Европската Унија усвоен од ЕП во делот за Македонците како Бугарија го смета за груба повреда на меѓународното право, универзалната декларација за човековите права и слободи и Повелбата на Обединетите Нации, за геноцид врз Македонскиот народ во Албанија.

Апелираме до Брисел за активни мерки против денационализаторската политика што веќе неколку години организирано ја води Софија со незаконско издавање на бугарски државјанства на Македонците во Албанија“, се вели во соопштението на друштвото Илинден – Тирана и огранокот во Голо Брдо.-Албанија . 

Можеби ќе ве интересира

(ФОТО) Полна Месечина во време на епидемија

(ФОТО) Полна Месечина во време на епидемија

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Ја изгубија битката со коронавирусот, три нови жртви

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Ја изгубија битката со коронавирусот, три нови жртви

ФОТОГАЛЕРИЈА: Скопје пусто, почна полицискиот час

ФОТОГАЛЕРИЈА: Скопје пусто, почна полицискиот час

Двајца штипјани се излекуваа од коронавирусот

Двајца штипјани се излекуваа од коронавирусот

Петровска: Во ист автомобил не смее да се возат повеќе од тројца патници

Петровска: Во ист автомобил не смее да се возат повеќе од тројца патници

(ВО ЖИВО) Прашања и одговори за ограничувањето на движењето

(ВО ЖИВО) Прашања и одговори за ограничувањето на движењето

ЗАГАДЕН ВОЗДУХ И КОВИД 19: Oвие два фактори се фатални за луѓето

ЗАГАДЕН ВОЗДУХ И КОВИД 19: Oвие два фактори се фатални за луѓето

Повеќе пунктови за тестирање, бара Кризниот штаб од Куманово

Повеќе пунктови за тестирање, бара Кризниот штаб од Куманово

Почина 27 годишната родилка од Куманово

Почина 27 годишната родилка од Куманово