24 Април, 2019
0.0308

Отсега лиценца за сметководител само во Институт

Објавено во: Економија 10 Ноември, 2012

Со цел да се поддржи и унапреди професијата сметководител во Македонија, во иднина сметководителите своите лиценци, обуки и сите останати обврски ќе ги организираат преку новиот Институт на сметководители и овластени сметководители. Како што изјави министерот за финансии Зоран Ставрески, веќе е одржано основачкото собрание кадешто се донесени одлука за основање и статут и се избрани претседател и членови на Надзорниот одбор. „Сите одлуки на основачкото собрание беа донесени со акламација. Со тоа се потврди дека професионалното здружување и организирање на сметководителите е потреба и интерес на самите сметководители", рече Ставрески. Тој информираше и дека до 6-ти ноември во Министерството за финансии биле поднесени 2 142 барања за уверенија, а заклучно со денеска Министерството издало 645 уверенија и обработило уште 417 барања за кои се подготвуваат уверенија што наскоро ќе бидат доставени до барателите. Уверенијата кои ќе се доделуваат ќе имаат важност 24 месеци,  а рокот за поднесување на барања за добивање трајни и привремени уверенија ќе трае најдоцна до 3 февруари 2013 година. Со основањето на Институтот престанаа законските обврски на министерството за финасии поврзани со професионалното организирање и дејствување на сметководителите.  

Можеби ќе ве интересира

Пука ли „Росњефт“ во празно: Пари легнуваат на контото на рускиот нафташ

Пука ли „Росњефт“ во празно: Пари легнуваат на контото на рускиот нафташ

Дали ќе поскапи цената на свинското пред претстојните празници?

Дали ќе поскапи цената на свинското пред претстојните празници?

Царинска политика по мерка на бизнисот

Царинска политика по мерка на бизнисот

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?