19 Јуни, 2019
0.0260

Oва е приказна која ќе ве мотивира да заработувате од боровница

Објавено во: Агробизнис 29 Март, 2019

Боровницата стана најисплатлива овошна култура. 

Oд ова овошје западните земји бараат големи количини. 

Веселин Ѓорѓевиќ од Боровница клубот Србија за Б92 вели дека на патот од плантажите до Европа не треба да се греши. 

Тој вели дека српската боровница е бренд. Додава дека таа во светот доживува голема популарност исто како и малината. 

Во Србија има околу 1.000 хектари под боровница. 

Шпанците и Полјаците имаат над 10.000 хектари. 

Боровницата најмногу ја бараат Герамнија, Британија, Франција, Холандија, Русија. 

Ѓорѓевиќ вели дека работата е напорна, и бара многу труд, енергија, па и вложувања. 

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот