Ова парче месо чини 3.000 евра, еве зошто...
Објавено во: Агробизнис 12 Октомври, 2016
Францускиот месар Александар Полмарда нуди месо кое е најскапо на светот.
Овој млад месар има бизнис кој трае со децении и одгледува добиток. Бизнисот е основан во 1846 година.
Тој месото го изложува на третман кој го нарекува „хибернација“ така што пушта студен воздух со брзина од 120 км на час на температура од -43 степени.
Ова овозможува месото да се чува долго, но да не губи од квалитет.
Месото од ребра од 2000 година има цена од 3.000 евра.
Месарот вложува милиони евра во кланица, а неделно убива по четири крави.
Иако цената е висока, сепак купувачи има и чекаат со месеци за да резервираат од ова месо. Пред да купат луѓето доаѓаат на фармата затоа што се работи за нијанси и вкусови. Кланицата и фармата се наоѓаат во францускиот град Лорен.