16 Јули, 2019
0.0364

Овоштарите се жалат за пласманот, но бројот на јаболкови стебла се зголемил

Објавено во: Агробизнис 25 Јуни, 2019

Aко ги погледнеме статистичките податоци за бројот на јаболкови стебла во земјата, бројките покажуваат раст, иако лани имаше проблем со пласманот на родот.

Во 2008 година имало 4.154 родни стебла, во 2013 година биле  4.385 стебла, а во 2018 година имало 4.724 јаболкови стебла. Ова го покажуваат податоците од Државниот завод за статистика објавени во публикацијата Северна Македонија низ бројки 2019. Има повеќе фактори кои довеле до зголемување на бројот на јаболкови стебла во државата.

„Од 2008 година има субвенции, заменети се старите јаболкови насади кои имале по 30 години со нови, и младите се впуштија во овоштарството со надеж дека ќе има иднина. Сега веќе имаме стагнација. Оваа година ако нема добра цена и пласман, ќе почнат површините под јаболка да се намалуваат. Има дел насади со цреши и со лешници. Лани имаше богат род, хиперпродукција на  јаболка некаде 160.000 тони, дел оштетени од градот. Европскиот пазар беше заситен и имаше проблеми со пласманот. Сега имаме околу 120.000 тони јаболка со подобар квалитет, и се надеваме дека во септември и октомври ќе имаме и добра цена“, вели Љубе Пампулески, претседател на здужението на овоштари „Благој А. Котларовски“ од Ресен.

Фросина Георгиевска од Преспа вели дека од 2013 година досега ги зголемиле површините затоа што се одлучиле да се занимаваат исклучиво со земјоделство.

„Со дипломите кои ги имаме не можеме да најдеме работа и решивме да ги зголемиле површините. Од 0.80 хектари преминавме на 2.5 хектари“, раскажува таа.

Вели дека и во иднина ќе ги прошируваат површините, но со други култури, и размислуваат дали тоа ќе биде компир или зелка.

16 827 хектари земјиште во 2018 година во државата биле под овоштарници.

Во 2008 година едно стебло раѓало во просек по 42 килограми јаболка, во 2013 година 26, а во 2018 година просекот бил 30 килограми.

Дел од овоштарите лани разорачани од ниската цена и немањето пламан, ги фрлаа јаболката, а имаше и иницијатива да ги подаруваат на социјално загрозени семејства јаболката за да не ги фрлат. 

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички