31 Мај, 2020
0.0257

Пандемијата ги смени навиките на Германците

Објавено во: Економија 21 Мај, 2020

Пандемијата ги смени навиките на Германците.

Парите се „крал“, а особено готовината. Ова е веќе долго време мото на германските потрошувачи и сопственици на мали претпријатија, но поради пандемијата предизвикана од корона вирусот тоа почна полека да се менува, пишува Крајстин Арнесон во својот текст објавен на „Би Би Си“.

Од почетокот на пандемијата, плаќањето со готовина во Германија за прв пат не се поттикнува.

Земјата е позната по својата култура и технолошки иновации, но не е необично кафулињата и малите бизниси да примаат само готовина како начин на плаќање, што пак ги зачуди туристите.

За голем број Германци користењето готовина не е затоа што овој начин се преферира, туку станува збор за културна вредност со која најголем дел од нив пораснале.

Просечен Германец во 2017 година во својот паричник носел околу 107 евра.

Можеби ќе ве интересира

Се подготвуваат картичките „Купувам домашно“, еве ги деталите

Се подготвуваат картичките „Купувам домашно“, еве ги деталите

За три дена позајмивме 860 милиони евра - новите 160 милиони се од ЕУ

За три дена позајмивме 860 милиони евра - новите 160 милиони се од ЕУ

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто