11 Август, 2020
0.0211

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

Објавено во: Економија, Корона Вирус 13 Јули, 2020

Научниците ги пресметаа економските последици од коронавирусот. 

Австралиското истражувачко собрание ARC финансира огромна меѓународна студија за влијанието на пандемијата врз глобалната економија, во која се вклучија бројни научници од целиот свет под водство ја Универзитетот на Сиднеј.

Студијата објавена во списанието PLOS ONE покажува дека КОВИД-19 предизвикал штета од дури 3,8 трилиони долари и довел до бројка од 147 милиони невработени луѓе. 

Најпогодена е индустријата за транспорт, а големи последици трпат и секторите трговија, туризам, енергија и финансии, особено во Азија, Европа и во САД.

Студијата укажува на тоа дека единствената позитивна страна на пандемијата се одразила на околината, па затоа дојде до најголемиот пад на емисијата на стакленички гасови во историјата на човештвото. 

Околу 2,1 трилион долари се загуби од неисплатување плати, а 536 милијарди долари се загуби настанати поради падот на меѓународната трговија.

Глобалната економска ситуација  ќе се одрази на квантитетот и на квалитетот на извршената работа, како и на ранливите групи вработени како што се мигрантите и неквалификуваните работници. 

Во светот има над 13 милиони заразени. 

Се смета дека до 2022 година нема да има ефикасна вакцина против коронавирусот. 

Можеби ќе ве интересира

Нема нови податоци за бројот на невработени во Македонија

Нема нови податоци за бројот на невработени во Македонија

Eве што ви следува ако останете без работа

Eве што ви следува ако останете без работа

Франкот паѓа, а доларот зема замав

Франкот паѓа, а доларот зема замав

Бислимовски: Со покачувањето на цената на струјата МЕПСО, ЕВН и ЕСМ ќе бидат на „позитивна нула“

Бислимовски: Со покачувањето на цената на струјата МЕПСО, ЕВН и ЕСМ ќе бидат на „позитивна нула“

Каква инфузија против „корона вирус“ прими „Македонијатурист“?

Каква инфузија против „корона вирус“ прими „Македонијатурист“?

ЕКСПЕРТИ: ГАЗДИТЕ НЕПЛАЌАЧИ НЕМА ДА ОДГОВАРААТ КРИВИЧНО, НИТУ ЌЕ ДОЗНАЕМЕ КОИ СЕ - еве кои се причините

ЕКСПЕРТИ: ГАЗДИТЕ НЕПЛАЌАЧИ НЕМА ДА ОДГОВАРААТ КРИВИЧНО, НИТУ ЌЕ ДОЗНАЕМЕ КОИ СЕ - еве кои се причините

Сања Лукаревска повеќе не е директорка на УЈП, ниту Мартин Костовски на Службен весник

Сања Лукаревска повеќе не е директорка на УЈП, ниту Мартин Костовски на Службен весник

Не е само златото, ќе поскапува и среброто

Не е само златото, ќе поскапува и среброто

ЈOВАНОВИЌ ЗА СТРУЈАТА: За луѓе што живеат со 40 денари на ден тоа се огромни пари

ЈOВАНОВИЌ ЗА СТРУЈАТА: За луѓе што живеат со 40 денари на ден тоа се огромни пари