22 Март, 2018
0.1472

ПЕНЗИИ: Koлку од приходите одвојуваат за живот во скапата Швајцарија?

Објавено во: Финансии 05 Декември, 2017

Во Швајцарија e потребно да се осигурa финансиската стабилност до 2030 година, но граѓаните ја отфрлиле на неодамнешниот референдум. 

Швајцарскиот пензиски систем е сличен со хрватскиот. Се состои од три столба: задолжителен државен, задолжителен приватен и доброволен приватен. Заеднички столбовите ја даваат вкупната пензија. 

Разликата во однос на хрватскиот систем е во нивото на придонес, како и во третманот на различните видови придонеси. Од задолжителниот државен столб швајцарските пензионери денеска примаат загарантирана пензија која се движи од 1.175 до 2.250 франци, а со пензијата што ја примаат од вториот столб целта е да се постигнат од 50 до 70 проценти од вкупните претходни примања, истакнуваат од банката УБС. Просечната швајцарска плата се движи околу 6.000 франци. И во Хрватска, првиот столб се финансира од сегашни придонеси, односно сега вработените ги финансираат пензиите на денешните пензионери. Вториот и третиот столб капитализираат низ времето, односно претставуваат лична заштеда која се зголемува низ годините за да почне да се исплатува со одењето во пензија. За разлика од Хрватска, во Швајцарија приходите од првиот столб делумно се дополнуваат со приходите од данокот на додадена вредност.

„На швајцарските пензионери им е добро“- објавуваат од тамошната банка УБС, споредувајќи ја ситуацијата во која се наоѓаат пензионерите од Швајцарија со оние во некои други земји. 

Аналитичарите на банката тврдат  дека благодарение на начинот на кој е поставен швајцарскиот пензиски систем, просечна 50-годишна Швајцарка може да одвојува многу помалку од нејзините приходи во споредба со нејзини врсници во Лондон, Њујорк или Токио, така што еден ден би имала основен животен стандард.

Според нивните пресметки, човек денеска мора да одвои 11 проценти од месечните приходи за да го одржи животниот стандард и по пензионирањето. Со таквите услови пензијата би требало да изнесува 48 проценти од раните приходи, што е доволно за нормален живот дури и во Швајцарија.

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани