24 Мај, 2019
0.0254

ПЛАСМАН НЕМА: Кому овоштарите ќе ги донираат јаболката?

Објавено во: Агробизнис 05 Март, 2019

Jaболката кои не ги продадоа, овоштарите од Преспа ќе ги донираат. 

Педесет тони јаболка за кои немаше пласман, ќе ги донираат на сиромашни семејства низ целата земја. Годинава производитлите се соочуваат со ниски откупни цени.

Вака барем велат нема да ги фрлаат јаболката. 

„Сакавме со нашата хуманост да покажеме дека имаме јаболко кое ќе го донираме и ќе се додели на сиромашни семејства и хуманитарни организации“, изјави Менде Ивановски, претседател на работната група на овоштарите.

Овоштарите во Ресен имаа и средба со министерот за земјоделство, Љупчо Николовски кој им соопшти дека мерката за дополнителна субвенција од 3 денари за предадено индустриско јаболко се продолжува и ќе важи до 30 јуни 2019 година.

Се очекува со оваа мерка да се откупат до 30.000 тона јаболка.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Oстануваме силно фокусирани на производството на домашна пченица

МЗШВ: Oстануваме силно фокусирани на производството на домашна пченица

СИНО ЗЛАТО: Ако вложите ќе заработите

СИНО ЗЛАТО: Ако вложите ќе заработите

Чешките маркети преплавени со македонска зелка

Чешките маркети преплавени со македонска зелка

Николовски: Го исполнуваме ветеното, ја воведовме мерката за субвенционирана нафта за земјоделската механизација

Николовски: Го исполнуваме ветеното, ја воведовме мерката за субвенционирана нафта за земјоделската механизација

Климатските промени ги сардисаа црешите

Климатските промени ги сардисаа црешите

Николовски: Заеднички со фармерите создаваме мерки за развој на млекопроизводството

Николовски: Заеднички со фармерите создаваме мерки за развој на млекопроизводството