25 Јануари, 2020
0.0177

По „Компјутер за секое дете“, сега и компјутерска табла во секоја училница?

Објавено во: Мои пари 19 Февруари, 2013

66 македонски училишта добија по една интерактивна интернет табла од Македонски телеком.  Донацијата е тешка 165 илјади евра, а ваквата табла чини околу 2600 евра. Новите компјутерски табли имаат екран осетлив на допир, а засега ќе се користат за предметите математика и македонски јазик. 130 наставници веќе поминале и обуката како да работат со нив. Според најавите на Министерството за образование и наука, во иднина во секоја училница во земјава старата зелена табла ќе биде заменета со комјутерска табла. Инаку оваа акција е своевидно продолжение на проектот „Компјутер за секое дете“ со кој изминативе училиштата низ земјава беа опремувани со компјутери. Проектот кој чинеше над 50 милиони евра не доживеа успех. Дел од компјутерите завршија по подруми, бројни кражби по училиштата останаа нерасветлени, а дел од наставниците не беа подготвени за користење на информатичката опрема.

Можеби ќе ве интересира

IQOS ја создава иднината на тутунската индустрија

IQOS ја создава иднината на тутунската индустрија

Нов меѓународен одбор за доверба на Универзитетот ФОН - придонес кон задржување на младите и одржување на квалитетот на високото образование -

Нов меѓународен одбор за доверба на Универзитетот ФОН - придонес кон задржување на младите и одржување на квалитетот на високото образование -

Утре прекин на водоснабдувањето на две улици

Утре прекин на водоснабдувањето на две улици

Уличниот дефект на ул. Лисец 80 е завршен

Уличниот дефект на ул. Лисец 80 е завршен

На ул.Прашка/Лондонска водоснабдувањето е нормализирано

На ул.Прашка/Лондонска водоснабдувањето е нормализирано

Huawei Y6s со поголема интелигенција и обновен дизајн почна да се продава и во Северна Македонија

Huawei Y6s со поголема интелигенција и обновен дизајн почна да се продава и во Северна Македонија

Истражување презентирано во Давос - се бара од владите да ги намалат стапките на пушење

Истражување презентирано во Давос - се бара од владите да ги намалат стапките на пушење

УСЈЕ: Борбата за чист водух мора да бидат темелени на факти

УСЈЕ: Борбата за чист водух мора да бидат темелени на факти

Саниран дефектот на Бул. Асном 74 и 78 и водоснабдувањето е нормализирано

Саниран дефектот на Бул. Асном 74 и 78 и водоснабдувањето е нормализирано