02 Март, 2021
0.0203

Почна распределбата на картички за „зелена нафта“ во Велес, картичките се доставени до над 60% од подрачните единици

Објавено во: Агробизнис 08 Август, 2019

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Никола Бабовски беа во посета на Велес, кадешто денеска почна распределбата на 1.672 персонализирани картички за „зелена нафта“ со вкупна вредност од 6.659.533 денари.

„Преку оваа мерка на сметките на 55 илјади земјоделци враќаме околу 200 милиони денари со што се покриваат 30% од трошоците за нафта. Ова се сериозни средства кои ги враќаме кај земјоделците токму во време кога имаат и најмногу активности на поле. Со зелената нафта и со сите преземени досегашни мерки ги намалуваме производствените трошоци а со тоа го правиме домашниот агро – сектор пооддржлив“, изјави министерот Димковски.

До крај на овој месец сите кои исполнуваат услови за добивање на средства од оваа мерка ќе ги добијат персонализираните платежни картички.

„Платежната Агенција заедно со подрачните единици до денеска дистрибуираа вкупно 33.331 персонализирани платежни картички за зелена нафта. До денеска над 60 % или до 22 подрачни единици се доставени платежните картички. Апелирам, до сите земјоделци при подигање на картичките да направат споредба на износот кој го имаат на картичките со износот кој им е одобрен на решението“, истакна Бабовски.