05 Февруари, 2023
0.0199

Пописот покажа колку граѓани во Бугарија се изјасниле како Македонци

Објавено во: Македонија 24 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Според бугарскиот попис на населението, во земјата има 1.143 Македонци.

Во Софија денеска бугарскиот Национален статистички институт ги презентира податоците од пописот на населението реализиран лани. Освен Бугари, кои доминираат со скоро 85 проценти, како припадници на други етнички заедници се прикажани Турците и Ромите, а сите други, за кои не се соопштени податоци за припадноста, се прикажани во група „други“ кои сочинуваат 1,3 отсто од населението.  На новинарско прашање кои се другите етнички групи, сосема на крајот беа спомнати Македонци и тоа дека такво „чувство“ изразиле 1.143 лица. Бугарската етничка група брои 5.118.494 луѓе, или тоа се 84.6 отсто од вкупното населени. Македонците од Бугарија постојано бараат да можат слободно да се изјаснуваат на пописите како Македонци, без да бидат заплашувани. При отворањето на бугарскиот клуб во Битола, бугарската потпретседателка Илијана Јотова рече дека во Бугарија нема Македонци. 

Можеби ќе ве интересира

Кирил Петков изнесе став како треба понатаму да се развиваат македонско - бугарските односи

Кирил Петков изнесе став како треба понатаму да се развиваат македонско - бугарските односи

Протераниот бугарски пратеник очекува враќање на ветото за Македонија

Протераниот бугарски пратеник очекува враќање на ветото за Македонија

Како една тепачка на наркодилери во Охрид, стигна до Брисел

Како една тепачка на наркодилери во Охрид, стигна до Брисел

Дали ќе одговара Стојанов затоа што бараше податоци за македонски полицаец?

Дали ќе одговара Стојанов затоа што бараше податоци за македонски полицаец?

По кршењето на македонскиот клуб во Благоевград, Левица бара протестна нота да му се врачи на бугарскиот амбасадор

По кршењето на македонскиот клуб во Благоевград, Левица бара протестна нота да му се врачи на бугарскиот амбасадор

МНР: Ќе реагираме до ЕП за навредите на Јорданов, Бугарија не спречи радикали да дојдат на Деве Баир

МНР: Ќе реагираме до ЕП за навредите на Јорданов, Бугарија не спречи радикали да дојдат на Деве Баир

МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА: Веќе 17 години напади врз македонските клубови

МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА: Веќе 17 години напади врз македонските клубови

Бугарскиот европратеник Јорданов ги нарече Македонците „одродени Бугари“

Бугарскиот европратеник Јорданов ги нарече Македонците „одродени Бугари“

Љупчо Николовски: Крива Паланка покажа што е патриотизам и како не се потклекнува на навредите

Љупчо Николовски: Крива Паланка покажа што е патриотизам и како не се потклекнува на навредите