29 Ноември, 2020
0.0275

Поради пандемијата 200 европски аеродроми пропаѓаат

Објавено во: Економија, Корона Вирус 28 Октомври, 2020

Поради пандемијата 200 европски аеродроми пропаѓаат, а 280.000 работни места се доведени во прашање.

Европската асоцијација на аеродроми (ACI) најави дека 193 аеродроми ќе бидат изложени на ризик од неликвидност во наредните месеци, доколку патничкиот сообраќај не започне да се опоравува од корона-кризата.

Овие воздушни центри обезбедуваат 277.000 работни места и учествуваат со 12,4 милијарди евра од европскиот БДП, стои во соопштението на организацијата. 

Иако аеродромите за неликвидност се претежно помали регионални центри, нивното затворање може да има значителен ефект врз економиите и да доведе до колапс на европскиот систем за воздушен транспорт.

Дури и поголемите аеродроми не се имуни на влијанието на пандемијата на вирусот, што го намали сообраќајот на патници за 73 проценти само во септември. 

Европските аеродроми минатиот месец имаа 172,5 милиони патници помалку, со што вкупниот обем на патници изгубени годинава достигна 1,29 милијарди.

Најдобрите 20 европски аеродроми направија 16 милијарди евра долг за време на кризата. 

Ова е скоро 60 проценти од нивниот приход остварен во годините на редовно работење.

Можеби ќе ве интересира

Димитар Ковачевски: Наскоро 6.000 денари на сметките на ранливите категории граѓани

Димитар Ковачевски: Наскоро 6.000 денари на сметките на ранливите категории граѓани

Кирил Лазаров: Во иднина да се проектира и автопатско решение кон Бугарија

Кирил Лазаров: Во иднина да се проектира и автопатско решение кон Бугарија

Одлука на грчката влада: ПЦР-тестовите не смеат да бидат поскапи од 40 евра

Одлука на грчката влада: ПЦР-тестовите не смеат да бидат поскапи од 40 евра

„Државни патишта“ досега со продажба на 20.602 електронски картички и тагови за патарина

„Државни патишта“ досега со продажба на 20.602 електронски картички и тагови за патарина

Виктор Мизо: Тешко дека ќе добиеме помош од четвртиот пакет економски мерки

Виктор Мизо: Тешко дека ќе добиеме помош од четвртиот пакет економски мерки

Пазарен инспекторат ги анализира попустите за „Black Friday“

Пазарен инспекторат ги анализира попустите за „Black Friday“

Еден поинаков поглед на Стопанската комора на Македонија трансформација на работењето / нова визија

Еден поинаков поглед на Стопанската комора на Македонија трансформација на работењето / нова визија

Балканска земја влезе во рецесија

Балканска земја влезе во рецесија

Huawei и 5Г во Германија, што се случува?

Huawei и 5Г во Германија, што се случува?