02 Јуни, 2023
0.0238

ПОЗНАТА ХРВАТСКА ДЕСТИНАЦИЈА ВОВЕДУВА НАПЛАТА ЗА ТУШИРАЊЕ НА ПЛАЖА: Еве колку ќе чини надоместот

Објавено во: Финансии 25 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Членовите на Градскиот совет на град Крк на седницата на претставничкото тело расправаа за повеќе значајни теми и со мнозинство гласови го одобрија предлогот на Одлуката за давање согласност на општите услови за давање на услугата за користење јавни тушеви на плажите во градот.

Со таа одлука на комуналното претпријатие Векла му се овозможи да воведе систем за наплата на тушеви на јавните плажи, по цена од 20 центи со данок за половина минута користење туш, пишува Нови лист.

Како што им објасни на советниците директорот на Векла Данко Милониќ, летово во колекторските системи ќе бидат вклучени шест тушеви на градските базени. Тој објасни дека единствена и ексклузивна причина за враќање на фактурата е остриот скок на потрошувачката на вода, што се случи во последните години откако дотогаш инсталираните уреди за наплата мораа да се оневозможат поради неможноста да се фискализираат нивните претходни „сопственици на токени“.

Туш кабините сега ќе бидат опремени со уреди кои секоја нивна употреба ја регистрираат кај надлежните институции. Наплатата нема финансиски или профитни мотиви, туку само желба да се намали непотребната и неконтролирана потрошувачка на вода, а со тоа и загадувањето на животната средина, објасни Милониќ.

Можеби ќе ве интересира

АКЦИОНЕРИТЕ НА НЛБ ГО ОТВОРИЈА ШАМПАЊСКОТО - Банката пресече: Ќе се дели дивиденда од 34 милиони евра, еве кој колку ќе добие на конто

АКЦИОНЕРИТЕ НА НЛБ ГО ОТВОРИЈА ШАМПАЊСКОТО - Банката пресече: Ќе се дели дивиденда од 34 милиони евра, еве кој колку ќе добие на конто

ВРТОГЛАВ ПАД: Денес Твитер вреди една третина од сумата што ја плати Маск: Погрешни одлуки влијаеле на падот на проценетата вредност на компанијата

ВРТОГЛАВ ПАД: Денес Твитер вреди една третина од сумата што ја плати Маск: Погрешни одлуки влијаеле на падот на проценетата вредност на компанијата

СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ РЕИНВЕСТИРАЛЕ ДУРИ 107 МИЛИОНИ ЕВРА - Профитите на компаниите остануваат во земјава

СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ РЕИНВЕСТИРАЛЕ ДУРИ 107 МИЛИОНИ ЕВРА - Профитите на компаниите остануваат во земјава

„ИМ ВЕЛАТ ДЕКА ЌЕ РАБОТАТ ШЕСТ ЧАСА,А РАБОТАТ ДЕСЕТ“:На Грција очајно и требаат сезонски работници

„ИМ ВЕЛАТ ДЕКА ЌЕ РАБОТАТ ШЕСТ ЧАСА,А РАБОТАТ ДЕСЕТ“:На Грција очајно и требаат сезонски работници

ЏАБЕ ФАКУЛТЕТИТЕ: За 60 проценти од занимањата во иднина нема да треба високо образование: Платата оди над две илјади евра

ЏАБЕ ФАКУЛТЕТИТЕ: За 60 проценти од занимањата во иднина нема да треба високо образование: Платата оди над две илјади евра

ПРОДАДЕНИ СЕ 16 ОТСТО ОД АКЦИИТЕ НА „ЖИТО ПОЛОГ“ - купувачот плати 328 илјади евра

ПРОДАДЕНИ СЕ 16 ОТСТО ОД АКЦИИТЕ НА „ЖИТО ПОЛОГ“ - купувачот плати 328 илјади евра

АКО ИМА БЕСПЛАТНА ЛЕЖАЛКА ВО ГРЦИЈА-БЕГАЈТЕ! Лимонада чини колку цел ручек, а за пиво ќе платите 37 евра! Туристите во шок

АКО ИМА БЕСПЛАТНА ЛЕЖАЛКА ВО ГРЦИЈА-БЕГАЈТЕ! Лимонада чини колку цел ручек, а за пиво ќе платите 37 евра! Туристите во шок

НА МОРЕ ПА МАКАР И БАНКРОТ: Како да одите на одмор, а да не останете без пари

НА МОРЕ ПА МАКАР И БАНКРОТ: Како да одите на одмор, а да не останете без пари

ЦЕЛИ СЕМЕЈСТВА ЗАМИНУВААТ: Влезот во ЕУ ја опустоши Хрватска за 300 илјади лица!

ЦЕЛИ СЕМЕЈСТВА ЗАМИНУВААТ: Влезот во ЕУ ја опустоши Хрватска за 300 илјади лица!