25 Август, 2019
0.0229

Преминот кон летно сметање на времето носи здравствени проблеми: Посебно да се внимава во сообраќајот!

Објавено во: Агробизнис 30 Март, 2019

Поместувањето на часовникот за еден час напред, во ноќта кон 31 март, со што се преминува кон летното сметање на времето, долгорочно носи подолго траење на денот во текот на шест месеци од крајот на март до крајот на октомври, а краткорочно значи за еден час пократок сон. 

Меѓутоа, кога се работи за здравствената состојба, најверојано е дека ќе резултира со зголемен број срцеви и мозочни удари, ќе предизвика раст на бројот на автомобилски несреќи и ќе ја намали работната ефикасност. Исто така може да предизвика и здравствени тешкотии и низа штетни последици, потврдиле научнции од универзитетот Колорадо.

-Нашата студија укажува на тоа дека нагли, па и мали промени на ритамот на сон може да имаат штетен ефект, рекол Амнит Санда од Универзитетот во Колорадо, чија студија од болнички податоци открила скок на бројот на срцеви удари за 25 отсто во понеделник, ден после летното сметање на времето.

Саат време, колку што спиеме пократко, е виновен за чувството на ненаспиеност, главоболка, срцево оптеретување, па и поголем број на сообрaќајни незгоди, бидејќи поради ненаспаност концентрацијата е послаба. А еве го и објаснувањето.

Телото има свој ритам и е навикнато да спие одреден број на часови, да се буди во одредено време...Ако тоа му се наруши, тогаш тоа го доживува како стрес. Потребни се неколку дена за да се навикне на нов ритам.


FOTO: PROFIMEDIA

Можеби ќе ве интересира

Огромна побарувачка за шумски плодови, но нема кој да ги собира

Огромна побарувачка за шумски плодови, но нема кој да ги собира

Поделени над педесет илјади „зелени картици“, во вредност од 128 милиони денари

Поделени над педесет илјади „зелени картици“, во вредност од 128 милиони денари

Бабовски: За помалку од еден месец земјоделците ги добија „зелените картици“, досега е наточено гориво во вредност од 14,5 милиони денари

Бабовски: За помалку од еден месец земјоделците ги добија „зелените картици“, досега е наточено гориво во вредност од 14,5 милиони денари

Димковски: Нема регистрирано ниеден случај на болеста африканска чума, домашните свињи се здрави

Димковски: Нема регистрирано ниеден случај на болеста африканска чума, домашните свињи се здрави

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција