21 Септември, 2021
0.0242

Професорот Трајковски тврди дека невакцинираните и непрележаните тешко ќе куртулат од делта сојот наесен

Објавено во: Македонија, Корона Вирус 25 Јули, 2021

Професорот  Дејан Трајковски од Техничкиот Универзитет во Битола се обиде приближно да ја пресмета ефикасноста против заразување (не и против тешка форма на болеста) на миксот од вакцини што се користел досега кај нас.

Тој анализира повеќе податоци и наведува дека ефикасност е прилично блиску до ефикасноста од 69,5 отсто што ја пресметал уште на почетокот од вакцинацијата. 

„Доколку ни треба, можеме да пресметаме и 95 отсто интервал на доверба на пресметаната ефикасност и статистичка значајност на разликата во инциденците, но во интерес на просторот тоа ќе го оставиме за друг пат. Оваа ефикасност е прилично блиску до ефикасноста од 69,5 отсто што ја пресметав уште на почетокот од вакцинацијата, како пондериран просек на ефикасностите од разните видови вакцини, добиени од производителите. Брoевите на вакцини од даден тип ни служат како пондери, односно тежински коефициенти.Прво, најголемиот број на случаи се од времето на Алфа сојот (од 01.05 до 10.07.2021). Во иднина ефикасноста ќе трпи корекции надолу, како што ќе се зголемува учеството на Делта сојот кај заразените и како што ќе изминува времето од втората доза, а со тоа и намалувањето на антителниот имунитет. Второ, информацијата во текстот е некомплетна и пристрасна. Како што антиваксерите ги земаат големите бројки на заразени кај вакцинираните, без да кажат колкав е соодносот на броевите на вакцинираните и невакцинираните, во оваа вест се прави нешто слично - не се користи средниот број на вакцинирани во дадениот временски интервал, а исто така не се става процентот кај вакцинираните (инциденцата за 84 дена) во сооднос со инциденцата кај невакцинираните (односно поторно не се земаат предвид големините на групите). Не треба да ни биде целта ни натценување, ни потценување, туку што е можно пореално пресметување на ефикасноста. Да заклучиме, иако ги немаме најточните бројки и датуми (би требало да ја имаме пред себе Каплан-Мајеровата крива на набљудувањата), сепак на овој пример видовме како се прави задоволителна пресметка на ефикасноста на вакцините против заразување“, пишува тој. 

Додава дека непрележаните и невакцинирате многу тешко ќе куртулат од делта сојот наесен. 

Мал дел од вакцинирате граѓани во земјава се заразиле со коронавирусот, објави Министерството за здравство. 

Можеби ќе ве интересира

Пендаровски со ќерката на Роберт Ф.Кенеди во Њујорк

Пендаровски со ќерката на Роберт Ф.Кенеди во Њујорк

Еве ја прогнозата за следните денови: што најави Славчо Поповски

Еве ја прогнозата за следните денови: што најави Славчо Поповски

ЕДНАШ НЕДЕЛНО ЌЕ СЕ ЛЕТА НА РЕЛАЦИЈА Санкт Петербург – Скопје: Еве ги деталите

ЕДНАШ НЕДЕЛНО ЌЕ СЕ ЛЕТА НА РЕЛАЦИЈА Санкт Петербург – Скопје: Еве ги деталите

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Грчките медиуми пишуваат дека бил спречен атентат на Заев, тој не коментира

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Грчките медиуми пишуваат дека бил спречен атентат на Заев, тој не коментира

Скопјанец ја оставил вратата отклучена, по што насилници му упаднале и го истепале

Скопјанец ја оставил вратата отклучена, по што насилници му упаднале и го истепале

(ВИДЕО) Во тензична атмосфера започна седницата на Комисијата за политички систем

(ВИДЕО) Во тензична атмосфера започна седницата на Комисијата за политички систем

Заев за пописот: Многу граѓани кои одбиле, на вториот обид се одзвале

Заев за пописот: Многу граѓани кои одбиле, на вториот обид се одзвале

Заев: Објектите помогнаа да не умираат луѓе на паркинзи

Заев: Објектите помогнаа да не умираат луѓе на паркинзи

Мицкоски: Ние одамна го поминавме италијанското, сега се движиме кон авганистанското сценарио

Мицкоски: Ние одамна го поминавме италијанското, сега се движиме кон авганистанското сценарио