19 Јуни, 2019
0.0175

ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЦРЕШИ: Не не тангира повторниот увоз на коскесто овошје во Русија

Објавено во: Агробизнис 27 Мај, 2019

Од денес официјално се укинува забраната од Русија за увоз на македонското коскесто овошје. Македонската цреша, сливите, праските и сличното овошје повторно ќе може да се најде на пазарот во најголемата држава во светот. Но, македонските производители на цреши велат дека оваа мерка нив не ги засега.

„Ова укинување на забрана за увоз на нашата цреша во Русија не допира до производителите на цреши од струмичкиот регион, но и за производителите на цреши од цела држава. Производството на цреша во Македонија е многу мало и целото е сведено на индивидуални производители “, вели Кире Михаилов овоштар од струмичкиот регион.

Според него, црешите кои се произведуваат под македонското небо се од посебни производители, не од организирано поголемо производство.

„ Во струмичкиот регион црешата се одгледува индивидуално, односно од индивидуални производители. Во овој дел од земјата црешата зрее најпрво и таму започнува прв откупот на македонската цреша. На крај на сезоната на црешите се откупуваат охридските, кои стасуваат за берење неколку дена подоцна. Количината на производена македонската цреша  се нуди најчесто низ пазарите во земјава, а само мал дел од производтството на пазарот во соседните земји “, тврди производителот на цреши од струмичкиот регион.

Производителите велат дека побарувачката на цреши скоро секоја година е иста. Според нив, досега ниту една поголема фирма не покажала интерес за организиран откуп, најчесто тој се врши на улица од откупувачи, прекупци или трговци.


Н.М.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот