23 Април, 2024
0.0267

ПРОВЕРЕТЕ ДАЛИ ЌЕ БИДЕТЕ МЕЃУ ПЕНЗИОНЕРИТЕ СО НАЈВИСОКИ ПЕНЗИИ: Овие работни места носат највисока пензија во Германија

Објавено во: Финансии, Свет 01 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Висината на пензијата во Германија зависи од различни фактори и е индивидуална. Но, постојат кариери кои заработуваат многу пари во пензија.

Покрај бројот на години на платени придонеси, важна улога играат и старосната граница за пензионирање, висината на просечната заработка во текот на работниот век и тежината на работата. Но, кои професии нудат највисока пензија и зошто?

Овие занимања носат најмногу пари во пензија

Познато е дека одредени професии можат да генерираат високи приходи. Но, што е со пензионирањето? Каква работа може да ви обезбеди многу пари во пензија? За да го направите ова, прво мора да ги земете предвид факторите кои влијаат на висината на пензијата.

Еве што влијае на висината на пензијата:

Број на години на придонес

Ниво на просечен приход

Вид на пензиски пристап

Број на деца

Тешкотии во работата

Колку подолго работите и колку е поголема вашата просечна заработка во текот на работниот век, толку поголема ќе биде вашата пензија. Но, повеќе поени за плата, а со тоа и повеќе пари во пензија, може да се добијат и за одгледување деца и особено напорна работа.

Доколку сакате висока пензија, при изборот на кариера, треба да внимавате не само на висината на просечната заработка, туку и на тоа дали таа може да се постигне на подолг временски период. Конечно, германското законодавство очекува придонесите да се плаќаат 45 години пред да се пензионира.

Професии и работни места со највисоки пензиски права:

Државен службеник

Доктор

Адвокат

Пилот

Менаџер

Луѓето со овие занимања обично добиваат високи пензии. Државните службеници генерално имаат највисоки пензиски права во Германија, бидејќи тие плаќаат во државната пензија во текот на нивниот работен век. Официјалните пензии се независен систем на социјално осигурување.

Доктори, адвокати, пилоти и менаџери од различни професионални сектори, исто така, имаат тенденција да примаат високи пензии.

Причина за тоа се од една страна нивните високи примања, а од друга тоа што често работат на работното место до возраста за пензионирање. Покрај тоа, лицата со високи примања се исто така поспособни да креираат приватни пензиски планови од оние со ниски примања.

Овие занимања добиваат повисоки пензии

Тешкотијата на работата се одразува и на висината на пензијата. На пример, луѓето чија работа се смета за особено тешка добиваат повеќе поени за плаќање, можат порано да се пензионираат или одреден процент од нивниот просечен приход да биде додаден на нивната пензија.

Следниве занимања често се сметаат за тешки работни места:

Градежен работник

Потер

Работник во металопреработувачката индустрија

Градител на патишта

Рудар

За да може некоја работа да биде препознаена како тешка, таа мора да исполнува одредени критериуми. По правило се зема предвид физичкиот и психолошкиот стрес, објаснуваат германските медиуми. Дали овие работни места подоцна ќе доведат до максимална пензија, останува прашање на поединецот.


Можеби ќе ве интересира

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ДА СЕ ОДАНОЧАТ ТРИТЕ ИЛЈАДИ НАЈБОГАТИ ВО СВЕТОТ, А ПАРИТЕ ДА ОДАТ ДИРЕКТНО КАЈ СИРОМАШНИТЕ - еве го планот на една нобеловка

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ЕВЕ КАДЕ ГИ ВЛОЖУВААТ СВОИТЕ ПАРИ 0,001 ПРОЦЕНТ ОД НАЈБОГАТИТЕ: Живеат поинаку од остатокот од светот

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

ДЕНАРОТ ГО „ПРЕТРКА“ ЕВРОТО, ИСТОРИСКИ МИГ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ЗАШТЕДИ - колку пари чуваат македонските граѓани во банка

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

БЕРЗИТЕ СО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ - индексот S&P 500 падна петти ден по ред

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА НА ГОЛЕМИ МАКИ – најевтина кирија е 1.000 евра, во големите градови уште поскапо

„Доколку не се остварат ризиците, олабавување на монетарната политика во втората половина од годинава“: гувернерката Ангеловска-Бежоска за ВОА

„Доколку не се остварат ризиците, олабавување на монетарната политика во втората половина од годинава“: гувернерката Ангеловска-Бежоска за ВОА

ПОИСПЛАТЛИВО ИМ Е ДА ЖИВЕАТ ВО ХОТЕЛ, ОТКОЛКУ ВО СТАН ПОД КИРИЈА: Неверојатни цени на киријата во Швајцарија

ПОИСПЛАТЛИВО ИМ Е ДА ЖИВЕАТ ВО ХОТЕЛ, ОТКОЛКУ ВО СТАН ПОД КИРИЈА: Неверојатни цени на киријата во Швајцарија

НА ЕДНА ПЛАНИНА ВО СОСЕДСТВОТО ИМА ЗЛАТО ЗА ПОЛА ЕВРОПА: Стрикленд Металс влезе во „профитабилната српска игра за злато“

НА ЕДНА ПЛАНИНА ВО СОСЕДСТВОТО ИМА ЗЛАТО ЗА ПОЛА ЕВРОПА: Стрикленд Металс влезе во „профитабилната српска игра за злато“