15 Август, 2018
0.2535

Делегација од МЗШВ учествуваше на Агро-економскиот форум меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа во Литванија

Прв пат после пет години Македонија со свој штанд на саемот „Agrobalt“ во Вилнус, Литванија

Објавено во: Агробизнис 25 Мај, 2018

Прв пат после пет години Република Македонија се претстави со свој национален штанд на еден од најголемите саеми за земјоделство и прехранбена индустрија „Agrobalt“ што се одржува во Вилнус, Литванија. На штандот финансиран од Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство, неколку македонски компании ги претставија своите  земјоделско-прехранбени производи.

Во рамки на саемот се одржа  состанок во врска со Платформата на Европската унија и Форум на високо ниво околу загубите и отпадот од храна, како и 13-тиот Агро-економски форум меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа (CЕЕC), на кој што една од темите беше дигитализација на земјоделскиот сектор, а на кои што учествуваше делегација од МЗШВ предводена од државниот секретар Нефрус Челику.

Во однос на дигитализацијата на земјоделството на форумот „Паметно земјоделство-иновативни решенија за безбедност на храна“, државниот секретар на МЗШВ Челику  ги претстави политиките на Владата на РМ во делот на воспоставување на системи за иновации во земјоделството и унапредувањето на инфраструктурата за информациски и комуникациски технологии (ИКТ).

„ ИКТ системите играат важна улога во програмирањето на политиките за имплементација во земјоделството и руралниот развој во нашата земја. Врз основа на Интегрираниот систем за администрација и контрола систем, земјоделците аплицираат за државни субвенции по електронски пат, со користење на графички и алфанумерички податоци на нивните производствени капацитети, директно од системите. Исто така, од минатата година, за земјоделците е обезбеден бесплатен интернет пристап до податоците почвената карта на Република Македонија, на која во наредниот период, со поддршка обезбедена од страна на ФАО, ќе се  направи надградба со слој за агро-еколошко мапирање“, порача Челику.

На платформата посветена на справувањето со отпадот и загубите од храна, државниот секретар Челику посочи дека Македонија ќе изработи Национална стратегија за загуби од храна и намалување на отпадот од храна во Македонија, а од минатиот месец, започна процесот на изготвување на Закон за донирање на вишокот на храна, со симулација која беше спроведена со учество на членови на Парламентот и Владата и претставници од приватниот и граѓанскиот сектор. Идните активности ќе вклучат и градење на експерти во рамките на образовните и владините институции, воспоставување Национална целна група со пошироко учество на сите чинители, како и спроведување на кампања на национално ниво за намалување на загубите од храна и отпадот од храна. Очекувањето е дека во првите 2 години од започнувањето на имплементацијата на предвидените активности за 50% ќе се намалат загубите од храна и отпадот од храна во сите сектори.

Во склоп на состанокот на министерско ниво, беше потпишана заедничка декларација во рамки на  платформата за соработка во областа на земјоделството  „16+1“ меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа, која што меѓу другото предвидува зацврстување на партнерските односи во делот на земјоделството помеѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа , преземање на мерки за развој на руралните средини, олеснување на трговската соработка, поттикнување на заеднички инвестиции и поддршка на земјоделски компании за да се направат инвестиции во рамките на „16+1“.

Можеби ќе ве интересира

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Министерство за земјоделство: Да не се прави вештачка криза со сливите

Министерство за земјоделство: Да не се прави вештачка криза со сливите

Последните „џиновски“ праски од Росоман нема да стигнат до Русија ?

Последните „џиновски“ праски од Росоман нема да стигнат до Русија ?

Русија ги стопира македонските праски и кајсии

Русија ги стопира македонските праски и кајсии

Пад на осигурувањето, поради одлуката на Владата

Пад на осигурувањето, поради одлуката на Владата