22 Септември, 2023
0.0227

РАБОТА НА ЦРНО ВО ГЕРМАНИЈА: Дури 90 отсто од работниците на оваа гранка работат илегално

Објавено во: Финансии, Свет 16 Септември, 2023

Добивај вести на Viber

Огромното мнозинство домашни помошници во Германија работат на работни места - од чистење до градинарство - нелегално, според истражувањето објавено во саботата.

„Со години проценуваме дека бројот на домашните помошници кои не се регистрирани и кои работат на црно без осигурување и осигурување од незгода надминува 90 проценти“, вели Доминик Енсте, автор на истражувањето на Институтот за германска економија (IW).

За најновата проценка, IW ги анализираше неодамна објавените резултати од таканаречениот социо-економски панел, репрезентативно долгорочно истражување на околу 290.000 приватни домаќинства, пренесува магазинот Феникс.

Според овој индикатор, околу 4,3 милиони домаќинства, или приближно едно од десет домаќинства во Германија, редовно или повремено вработувале домашна помош во 2021 година.

Ако ја одземеме познатата бројка на работници кои се самовработени и плаќаат придонеси за социјално осигурување, 3,9 милиони домаќинства им плаќаат на луѓето да чистат, да градинаат, да вршат други задолженија и да чуваат деца под радарот на владата, проценува IW.

Работодавачите и работниците на црно имаат малку да добијат со пријавувањето во органите кои го регулираат вработувањето со скратено работно време.

„Иако не е невообичаено домашните помошници да работат во домаќинството долги години и е изграден добар однос на доверба, домаќинствата честопати не сакаат да склучуваат договорни обврски“, рече Енсте.


Можеби ќе ве интересира

ПРОГРАМЕРИТЕ УБЕДЛИВО НА ВРВОТ - Отскокнуваат од останатите плати во земјава: Еве ја листата на највисоки примања

ПРОГРАМЕРИТЕ УБЕДЛИВО НА ВРВОТ - Отскокнуваат од останатите плати во земјава: Еве ја листата на највисоки примања

АЗИСКИТЕ БЕРЗИ ВО ЗАГУБА: Доларот зајакна, цената на нафтата падна

АЗИСКИТЕ БЕРЗИ ВО ЗАГУБА: Доларот зајакна, цената на нафтата падна

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТАТА ВО ЈУЛИ 36.286 ДЕНАРИ - Поголема во споредба со минатата година, но помала од минатиот месец

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТАТА ВО ЈУЛИ 36.286 ДЕНАРИ - Поголема во споредба со минатата година, но помала од минатиот месец

ДАЛИ КРЕДИТИТЕ ПОВТОРНО ЌЕ ПОСКАПАТ? - Народна банка пак ја крена каматата, сега изнесува 6,30 отсто

ДАЛИ КРЕДИТИТЕ ПОВТОРНО ЌЕ ПОСКАПАТ? - Народна банка пак ја крена каматата, сега изнесува 6,30 отсто

И ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ГРЕАТ СО ВЛАДИНА ПОМОШ: Годишно само за струја и плин даваат над 3.500 евра!

И ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ГРЕАТ СО ВЛАДИНА ПОМОШ: Годишно само за струја и плин даваат над 3.500 евра!

ЕВЕ ЗОШТО НИКОЈ НЕ САКА ДА ЧИСТИ: Плата за хигиеничарка само 700 евра- дали е доволна за оваа неценета работа?

ЕВЕ ЗОШТО НИКОЈ НЕ САКА ДА ЧИСТИ: Плата за хигиеничарка само 700 евра- дали е доволна за оваа неценета работа?

„КОГА НАШИТЕ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА ИМААТ СТАН ВО СТРАНСТВО, ПРАШАЈТЕ ГИ КОЛКУ ДОЛЖАТ“: Како до стан во Швајцарија и колкави се кириите во ветената земја

„КОГА НАШИТЕ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА ИМААТ СТАН ВО СТРАНСТВО, ПРАШАЈТЕ ГИ КОЛКУ ДОЛЖАТ“: Како до стан во Швајцарија и колкави се кириите во ветената земја

ЗА 113 АКЦИИ НА НЛБ БАНКА ПЛАТЕНИ НАД 51 ИЛЈАДИ ЕВРА - берзанска блок трансакција

ЗА 113 АКЦИИ НА НЛБ БАНКА ПЛАТЕНИ НАД 51 ИЛЈАДИ ЕВРА - берзанска блок трансакција

ДУБАИ АСОЦИРА НА ЛУКСУЗ, АМА НУДИ ТЕЖОК ЖИВОТ: Исповед на нашинци кои се преселиле таму, платите се драстично пониски од европските!

ДУБАИ АСОЦИРА НА ЛУКСУЗ, АМА НУДИ ТЕЖОК ЖИВОТ: Исповед на нашинци кои се преселиле таму, платите се драстично пониски од европските!