17 Јануари, 2019
0.2420

РАМПИТЕ СПУШТЕНИ: Се бара чаре за праските од Македонија кои Русија не ги сака

Објавено во: Агробизнис 15 Август, 2018

Трговска или политичка е причината поради која се спуштија рампите за извоз на македонските праски на рускиот пазар. Прашање на кое одговор допрва ќе се добие.

Официјално праските од Росоман од денес нема да патуваат кон Русија поради стопираниот увоз.

Македонија без официјално известување за воведената забрана за која наводно причина е пронајден црв во пратките.

Министерот Николовски пак смета дека во оваа ситуација треба да се покаже внимателност а штетите колкави ќе бидат е неизвесно.

Она што е познато е дека праските за увоз ќе се насочуваат кон нови пазари а надлежните најавија помош за производителите и на откупувачите кои стравуваат од огромни штети кои ги проценуваат на 4000 - 5000 евра од камион.. 

Освен Македонија, Русија ги спушти рампите и за праските од соседна Србија.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупени над 15 милиони килограми тутун по просечна цена од 210 денари за килограм

МЗШВ: Откупени над 15 милиони килограми тутун по просечна цена од 210 денари за килограм

Во солитер одгледува зеленчук и од тоа живее

Во солитер одгледува зеленчук и од тоа живее

(ФОТО) ИМ ПРОДАВААТ И НА МАКЕДОНЦИТЕ: Две жени подигнале царство со малини

(ФОТО) ИМ ПРОДАВААТ И НА МАКЕДОНЦИТЕ: Две жени подигнале царство со малини

ВНИМАВАЈТЕ ШТО ПАЗАРИТЕ ВО БУГАРИЈА: Се продава кашкавал „збогатен“ со скроб

ВНИМАВАЈТЕ ШТО ПАЗАРИТЕ ВО БУГАРИЈА: Се продава кашкавал „збогатен“ со скроб

МЗШВ: Досегашните ниски температури не предизвикуваат штети врз земјоделските култури

МЗШВ: Досегашните ниски температури не предизвикуваат штети врз земјоделските култури

Температури од минус 20 ќе им наштетат на овошките

Температури од минус 20 ќе им наштетат на овошките