02 Јуни, 2023
0.0282

РЕКОРДНА КАЗНА ОД 1,2 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Компанијата Мета и Фејсбук ја нарушија приватноста на корисниците

Објавено во: Финансии 22 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Компанијата Мета е казнета со рекордни 1,2 милијарди евра од ирската комисија за заштита на податоци, водечката европска агенција која ја регулира работата на компанијата.

Ова е најголемата казна досега изречена според Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR) и е епилог на истрагата што трае речиси три години, од август 2020 година.

Компанијата Мета доби рок од шест месеци, почнувајќи од моментот на добивање на решението, да го запре преносот и обработката на податоците на граѓаните на ЕУ кои живеат во Америка. Ова значи дека податоците мора или да се избришат или да се пренесат на складиште во Европа.

Американскиот правен систем не обезбедува доволна заштита на податоците во согласност со стандардите на ЕУ, поради непропорционалниот и неоспорен пристап што го имаат разузнавачките агенции.

Во декември, Комисијата усвои нацрт-одлука за Рамката за приватност на податоците ЕУ-САД, која треба да биде усвоена до крајот на годината за регулирање на трансатлантските трансфери на податоци.

Прашање е дали Мета ќе може да го одложи прекинот на преносот на податоци до стапување на сила на новата рамка. Мета рече дека платформата на Фејсбук во Европа „нема да биде „веднаш засегната од одлуката“, но дека ќе поднесе жалба.

Претходната рекордна казна ја доби Амазон, која изнесуваше 746 милиони евра. Казната од 1,2 милијарди евра што ја доби компанијата Мета е апсолутно најголемата сума изречена како казна според регулативата GDPR.

„Основниот судир на законите меѓу американската влада и нејзините правила за пристап до податоците, како и правата за приватност на податоците на Европејците, се во основата на ова прашање. Тоа е конфликт што ниту Мета, ниту која било друга компанија, не можат да го решат независно “, се вели во компанијата Мета.

„Затоа сме длабоко разочарани бидејќи ние сме единствените погодени од истите правни механизми, додека илјадници други компании обезбедуваат услуги во Европа“, се додава во соопштението.

Иако висината на казната е рекордна, тоа не е прва санкција наметната за пренос на податоци во Америка од страна на големи технолошки компании. Минатата година Италија и Франција и се придружија на Австрија во забраната за користење на услугите на Google Analytics. И во април оваа година, австриското регулаторно тело заклучи дека Facebook Pixel го прекршува законот и прописите GDPR.

Можеби ќе ве интересира

АКЦИОНЕРИТЕ НА НЛБ ГО ОТВОРИЈА ШАМПАЊСКОТО - Банката пресече: Ќе се дели дивиденда од 34 милиони евра, еве кој колку ќе добие на конто

АКЦИОНЕРИТЕ НА НЛБ ГО ОТВОРИЈА ШАМПАЊСКОТО - Банката пресече: Ќе се дели дивиденда од 34 милиони евра, еве кој колку ќе добие на конто

ВРТОГЛАВ ПАД: Денес Твитер вреди една третина од сумата што ја плати Маск: Погрешни одлуки влијаеле на падот на проценетата вредност на компанијата

ВРТОГЛАВ ПАД: Денес Твитер вреди една третина од сумата што ја плати Маск: Погрешни одлуки влијаеле на падот на проценетата вредност на компанијата

СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ РЕИНВЕСТИРАЛЕ ДУРИ 107 МИЛИОНИ ЕВРА - Профитите на компаниите остануваат во земјава

СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ РЕИНВЕСТИРАЛЕ ДУРИ 107 МИЛИОНИ ЕВРА - Профитите на компаниите остануваат во земјава

„ИМ ВЕЛАТ ДЕКА ЌЕ РАБОТАТ ШЕСТ ЧАСА,А РАБОТАТ ДЕСЕТ“:На Грција очајно и требаат сезонски работници

„ИМ ВЕЛАТ ДЕКА ЌЕ РАБОТАТ ШЕСТ ЧАСА,А РАБОТАТ ДЕСЕТ“:На Грција очајно и требаат сезонски работници

ЏАБЕ ФАКУЛТЕТИТЕ: За 60 проценти од занимањата во иднина нема да треба високо образование: Платата оди над две илјади евра

ЏАБЕ ФАКУЛТЕТИТЕ: За 60 проценти од занимањата во иднина нема да треба високо образование: Платата оди над две илјади евра

ПРОДАДЕНИ СЕ 16 ОТСТО ОД АКЦИИТЕ НА „ЖИТО ПОЛОГ“ - купувачот плати 328 илјади евра

ПРОДАДЕНИ СЕ 16 ОТСТО ОД АКЦИИТЕ НА „ЖИТО ПОЛОГ“ - купувачот плати 328 илјади евра

АКО ИМА БЕСПЛАТНА ЛЕЖАЛКА ВО ГРЦИЈА-БЕГАЈТЕ! Лимонада чини колку цел ручек, а за пиво ќе платите 37 евра! Туристите во шок

АКО ИМА БЕСПЛАТНА ЛЕЖАЛКА ВО ГРЦИЈА-БЕГАЈТЕ! Лимонада чини колку цел ручек, а за пиво ќе платите 37 евра! Туристите во шок

НА МОРЕ ПА МАКАР И БАНКРОТ: Како да одите на одмор, а да не останете без пари

НА МОРЕ ПА МАКАР И БАНКРОТ: Како да одите на одмор, а да не останете без пари

ЦЕЛИ СЕМЕЈСТВА ЗАМИНУВААТ: Влезот во ЕУ ја опустоши Хрватска за 300 илјади лица!

ЦЕЛИ СЕМЕЈСТВА ЗАМИНУВААТ: Влезот во ЕУ ја опустоши Хрватска за 300 илјади лица!