28 Мај, 2020
0.0196

Само во март без работа останале 2.000 работници, бројките за април ќе бидат подраматични

Објавено во: Економија 08 Април, 2020

Само во март, бројот на невработените во земјава се зголемил за околу две илјади лица, или прецизно, 1.916 нови невработени.
Ова го покажуваат официјалните бројки на Агенцијата за вработување.
Сега, односно во март, има вкупно 107.732 невработени во земјава, говорат податоците, откако во февруари нивниот број изнеувал 105.816 лица, а во јануари 104.409 невработени, што говори дека и во февруари имало пораст на бројот на невработените. 
Колку нови невработени има во април, од Агенцијата за вработување, не кажуваат. Оттаму само ни го пратија линкот со податоците заклучно со март, иако баравме такви податоци.

Всушност, Фактор до Агенцијата за вработување ги постави следниве прашања. Дали откако почна коронакризата во земјава, се зголеми бројот на невработени? Кога се забележа зголемување на бројот на невработени, односно дали пораст имаше веќе од март и колку е регистрираниот пораст во април? Дали овие нови невработени дојдоа од угостителскиот, туристичкиот и хотелскиот сектор? Со оглед што во земјава се вратија многу луѓе од странство, пред се од Италија, Малта, но и од други европски земји каде што работеа, а кои тука не беа регистрирани како невработени, дали тие сега се пријавуваат во Агенцијата за вработување и бараат работа? Колку е паднат бројот на вработени во март и во април? Дали има промена на договорите за работа, од неопределено на определено време и колку такви случаеви има во март и во април? Како Агенцијата за вработување ќе им помогне на овие нови невработени? Дали сега воопшто има компании што бараат работници, од кои сектори се тие работници и колкави плати се нудат, односно дали платите се намалени во однос на оние што се нидеа пред да настапи коронакризата? Со оглед што Агенцијата за вработување имаше почнато многу активни мерки за преквалификација, обука, за самовработување и слично, дали уште важат тие мерки и дали има интерес се уште од граѓаните да ги користат? И дали, кога еднаш ќе заврши оваа здравствена криза, Агенцијата планира да стартува со некои нови мерки за да им се помогне на невработените да дојдат до работа и какви би биле тие мерки?
СЕ ПРИЈАВУВААТ И НОВИ НЕВРАБОТЕНИ, НО И ТИЕ ШТО ДОБИЛЕ ОТКАЗИ

Еве какви одговори добивме од Агенцијата.

Следејќи ги насоките на Владата за спречување на ширење на вирусот КОВИД-19, почнувајќи од 11 март 2020 година, редовното пријавување на невработените лица (оние кои се пријавуваат на секои 30 дена, односно на секои шест месеци) е запрено. Тоа подразбира дека во овој период не се бришат од евиденција невработените лица поради ненавремено пријавување. Во овој период како невработени лица се пријавуваат оние лица кои за првпат сакаат да бидат евидентирани како невработени лица и оние на кои им престанал работниот однос во изминатиот период и сакаат да поднесат Барање за остварување право на паричен надоместок. Состојбата со невработеноста по месеци можете да ја видите на следниот линк http://av.gov.mk/nevrabotenost.nspx“, се вели во одговорот од Агенцијата.

Додаваат дека секое невработено лице има право да се пријави во евиденцијата на невработени лица, доколку ги исполнува законските услови. 
„На нашата веб-страна се наоѓаат огласените слободни работни места http://av.gov.mk/pocetna.nspx, чиј број во моментов изнесува приближно 6000, но таа се менува постојано“, велат од Агенцијата.
Нагласуваат и дека Агенцијата за вработување продолжува со спроведувањето на дел од активните програми и мерки за вработување (субвенционирање на плати, вработување и раст на правни субјекти) , за што наредната недела ќе бидат склучени договори со приближно 1.500 работодавачи. Воедно, се спроведуваат онлајн обуки за невработените лица, а останатите обуки ќе се спроведуваат по завршувањето на вонредната состојба, кога ќе бидат оивозможени соодветни услови за нивно спроведување.
А дел од телевизиите денеска регистрираа како отпуштените работници буквално создадоа метеж пред вратите на Агенцијата за вработување, и покрај препораката за раздалеченост меѓу граѓаните од најмалу 1,5 до два метри. 
Според нивните изјави, тие се отпуштени деновиве, односно добиле откази, па во АВМУ отишле за да ја искористат паричната поддршка што им следува од државата.
На шалтерите на Агенцијата чекале и бизнисмените, или да пријават нов вработен или пак да одјават работници од својата фирма.
Телевизијата Алсат објави податок дека во март и во првите денови од април повеќе од 20.000 вработени останале без работа, а најмногу откази биле поделени во Скопје.
Дали се точни овие податоци, ќе дознаеме откако ќе ги објави Агенцијата за вработување, иако министерот за економија, Крешник Бектеши, рече дека бројките за отпуштените од угостителскиот сектор, ги чекаат од Државниот завод за статистика. 
Нина Нинеска-Фиданоска

Можеби ќе ве интересира

ВАЛУТИ: Eврото скокна во однос на доларот

ВАЛУТИ: Eврото скокна во однос на доларот

УГОСТИТЕЛСКИТЕ ОБЈЕКТИ ПОЧНУВААТ СО РАБОТА: Протоколот забранува организирање на прослави

УГОСТИТЕЛСКИТЕ ОБЈЕКТИ ПОЧНУВААТ СО РАБОТА: Протоколот забранува организирање на прослави

По Германија, дали и Франција ќе оди во рецесија?

По Германија, дали и Франција ќе оди во рецесија?

Новак: Во однос на април побарувачката на нафта порасна за 20 проценти

Новак: Во однос на април побарувачката на нафта порасна за 20 проценти

ЌЕ ИМ ТРЕБААТ ГОДИНИ ЗА СТАБИЛИЗАЦИЈА: Во Данска вакво нешто немало по Втората светска војна

ЌЕ ИМ ТРЕБААТ ГОДИНИ ЗА СТАБИЛИЗАЦИЈА: Во Данска вакво нешто немало по Втората светска војна

Македонија се задолжи на меѓународниот пазар, ова е сумата и каматата

Македонија се задолжи на меѓународниот пазар, ова е сумата и каматата

ФАКТОР ДОЗНАВА: Владата пушти срце, локалите ќе работат до 22 часот

ФАКТОР ДОЗНАВА: Владата пушти срце, локалите ќе работат до 22 часот

ЗЛАТНИОТ НАКИТ НАЈБАРАН: Во време на пандемијата цената расте

ЗЛАТНИОТ НАКИТ НАЈБАРАН: Во време на пандемијата цената расте

Генералниот владин секретар денеска на состанок со странските инвеститори

Генералниот владин секретар денеска на состанок со странските инвеститори