15 Август, 2020
0.0473

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

Објавено во: Економија 06 Декември, 2019

Сојузниот завод за истражување на населението, покажува дека засега 4 милиони Германци живеат во странство. 

Годишно се иселуваат 180.000, додека во истиот период се враќаат назад 130.000 и затоа тие немаат голем „одлив на мозоци“. 

Но, нивното селење во странство е привремено и трае неколку години. 

Последните 10 години најпопуларна земја за Германците е Швајцарија. 

Во оваа земја се иселиле 200.000 Германци, во САД заминале 127.000, а во Австрија се иселиле 108.000. Во Обединетото Кралство заминале 82.000 германски граѓани. 

Германските емигранти заминуваат во странство поради подобра работа и повисоки плати. 

Најчесто се иселуваат младите Германци на возраст од 20 до 40 години, високо квалификувани кадри, доктори на науки. 

Само 18 отсто се селат затоа што не се задоволни од квалитетот на живот во својата земја. 

Можеби ќе ве интересира

Излезе статистика за лани: Македонците во 2019 со уште постари автомобили

Излезе статистика за лани: Македонците во 2019 со уште постари автомобили

Петар Гошев: Нина Ангеловска знаела за ситуацијата на банката

Петар Гошев: Нина Ангеловска знаела за ситуацијата на банката

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Како ќе се спаси германската економија?

Како ќе се спаси германската економија?

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија