13 Јули, 2024
0.0263

Семинар и работилница на тема „Длабинско разбирање на невронската активност“

Објавено во: Мои пари 17 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Во организација на Сити колеџ, Европскиот кампус на Универзитетот Јорк, денеска во Скопје се одржа семинар и работилница на тема „Длабинско разбирање на невронската активност“ (Deep Learning Neural Networks). Семинарот го водеше д-р Константинос Димопулос, вонреден професор и академски директор за постдипломски програми во одделот за Компјутерски науки на Сити колеџ а пред учесниците се отворија теми на многу прашања поврзани со развојот на дигиталните решенија.

Преку воведот во невронските мрежи за длабинско учење, се разговараше за тоа како човечкиот мозок нè инспирирал да создаваме програми кои навидум наивно ја имитираат работата на мозокот и на тој начин учат од единствениот пример. Се разгледаа проблемите кои вештачки невронски мрежи (Artificial Neural Networks) можат да ги решат, како може да им се претстават дигиталните информации и како тие можат да се искористат за давање одговори. Семинарот на крај го дефинира „длабинското учење“ и можностите да помогне во надминување на ограничувањата, со што ќе може да се развиваат системи како ChatGPT.

Во рамките на семинарот присутните можеа да учествуваат и во работилница „Практично длабинско учење со Python“ односно користење на Google Colab за изградба и обука на вештачки невронски мрежи. На работилницата беше објаснето како да се користи Google's Colaboratory, кој што примарно се користи за секој да пишува и извршува произволен python-код преку прелистувачот, а особено е погоден за машинско учење, анализа на податоци и образование, но овој пат применет за да се изгради едноставна невронска мрежа, а потоа истата да се обучи за да реши едноставен проблем.

Семинарот заврши со кратка презентација на програмите за додипломски и постдипломски студии кои се нудат на Сити колеџ, Европскиот кампус на Универзитетот Јорк кои водат до дипломи и магистерски дипломи доделени од Универзитетот Јорк.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

ТАВ Аеродроми: Скопскиот аеродром го пречека првиот лет на авиокомпанијата AJet од аеродромот Сабиха Гокчен во Истанбул

ТАВ Аеродроми: Скопскиот аеродром го пречека првиот лет на авиокомпанијата AJet од аеродромот Сабиха Гокчен во Истанбул

@media: Иднината на пазарот за рекламирање

@media: Иднината на пазарот за рекламирање

„Во пресрет на големиот настан по повод стогодишнината од Прилепска Пиварница“

„Во пресрет на големиот настан по повод стогодишнината од Прилепска Пиварница“

Бонус од 7% со American Express на бензинските станици ОКТА

Бонус од 7% со American Express на бензинските станици ОКТА

Халкбанк ја доби наградата „STP AWARD 2023“ од Комерцбанк

Халкбанк ја доби наградата „STP AWARD 2023“ од Комерцбанк

Божиновски часовници и накит одбројуваат незаборавни моменти на „Охридско лето“

Божиновски часовници и накит одбројуваат незаборавни моменти на „Охридско лето“

Инвестиција вредна над 4,5 милиони евра за нов производствен погон на рафинирано Кристал масло

Инвестиција вредна над 4,5 милиони евра за нов производствен погон на рафинирано Кристал масло

Одличен за топли летни денови - Грекос - грчки тип на јогурт

Одличен за топли летни денови - Грекос - грчки тип на јогурт

Лимитирано издание на Jazzmaster Face-2-Face III: Реинтерпретација на идејата за ротирачки дизајн на куќиште

Лимитирано издание на Jazzmaster Face-2-Face III: Реинтерпретација на идејата за ротирачки дизајн на куќиште