22 Април, 2018
0.1510

Шест работи кои бизнис дамите никогаш нема да ги напишаат во е-маил

Објавено во: Финансии 06 Септември, 2017

Факт е дека има некои готови вербални формули кои секој ги користи за да пишува службени е-маилови. Но, од друга страна, не е секогаш добро да ги искористиме. За некои, идејата да звучат поедноставни и директно е неприфатлива - понекогаш им се чини дека ако се официјални тие ќе изгледаат дрски. Многу жени навистина се прашуваат како да почнат да пишуваат во своите пораки - без разлика дали тоа е вистинскиот начин, како ќе и звучи на другата страна, што е најсоодветната фраза ... Но, постојат некои зборови и фрази кои силните деловни дами не ги користат во своите пораки. 

Погледнете кои се тие - ќе ве ориентираат.

1. "Жал ми е ..."

Не, повеќе не жалете! Мора да престанете да им се извинувате на луѓето за работите што треба да ги направите за вашата работа.

2. "Само ..."

"Само да кажам ...", "Само да потсетам ...", "Само да наведете ..." - престанете да го користите овој збор. Тоа само ја ослабува моќта на вашето барање или вашето мислење.

3. "Ова може да биде глупаво прашање, но ..."

Како што се учеше на училиште, нема глупави прашања. Дури и ако постои, прашај, не се оправдувај.

4. "Ако го сакате моето мислење ..."

Лицето кое одлучува да даде свое мислење обично не бара дозвола или не објавува дека ќе го стори тоа.

5. "Можеби грешам, но ..."

Не ја намалувајте вредноста на она што го кажувате пред да го кажете.

6. "Не дека е важно ..."

Можеби го правите тоа постојано и не можете да го поднесете, но верувајте во она што го имате напишано. Не го потценувајте вашето размислување и став.

Можеби ќе ве интересира

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

Се здружија 15 банки од Македонија

Се здружија 15 банки од Македонија

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Германски аеродром бара работници

Германски аеродром бара работници