16 Јуни, 2019
0.0279

Што ги зголеми заштедите: Банките чуваат 5,6 милијарди евра

Објавено во: Анализа 21 Јуни, 2018

Граѓаните и фирмите чуваат во македонските банки 5,64 милијарди евра, покажуваат најновите месечни податоци на Народната банка. 

Во мај, вкупните депозити на домаќинствата пораснале за 0,6 отсто, додека годишниот раст изнесува 8,9 отсто, што всушност е најголем остварен раст во последните неколку години. 

Растот го прават и заштедите во денари и тие во странска валута. Инаку според податоците, вкупните штедни влогови на домаќинствата изнесуваат 3,8 милијарди евра, додека депозитите на фирмите изнесуваат речиси 1,3 милијарди евра.

Можеби ќе ве интересира

Салиу: Класична метла во ДУИ по бомбите на Ел Чека

Салиу: Класична метла во ДУИ по бомбите на Ел Чека

Ќе лееме ли крокодилски солзи со Преспански договор во рацете?

Ќе лееме ли крокодилски солзи со Преспански договор во рацете?