22 Март, 2018
0.1382

Швеѓани работеле во странство и доживеале шок

Објавено во: Финансии 09 Ноември, 2017

Многу Швеѓани кои работеле во странство се изненадени затоа што пензиите кои ќе ги заработат се многу помали од оние на нивните сонародници во матичната земја. 

Секој трети Швеѓанин на возраст од 18 до 36 години сака да работи во странство, а најпопуларни земји се САД, Велика Британија и Австралија. 

Но, помалку од 10% знаат какви последици ќе имаат од социјалните бенефиции во странство. 

Кеке Кулего кој работел во Њујорк во финансиски сектор вели дека бил зачуден од пензискиот фонд. 

„Сега ми е јасно дека сум морал да се распрашам пред да заминам. Би направил пензиски план“ - вели тој. 

Во Бруклин ќе се отвори канцеларија која ќе ги информира Швеѓаните какви пензии ќе земаат доколку работат во странство. 

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани