22 Март, 2018
0.1229

СИТЕ БЕГААТ ВО СТРАНСТВО: Еве каде заминуваат

Објавено во: Финансии 13 Септември, 2017

Младите кои заминале од Хрватска, БиХ, Црна Гора и Србија ќе се вратат назад само ако имаат шанса за вработување и градење на кариера. 

Ова го покажа истражувањето кое од јули до август го спроведе Институтот за развој на млади КУЛТ. 

Во истражувањето учествувале 750 млади од наведените земји на возраст од 15 до 35 години. Тие се веќе иселени или се во фаза да се иселат. 

Најголем број млади се иселиле во Германија, Австрија, Шведска, Словенија, Обединето Кралство, Ирска, Франција, Шпанија, Холандија, Чешка. 

Над 50% заминуваат самостојно, 30% со помош на роднини и пријатели, а 10% со помош на агенции. 

Младите кои се иселиле одговориле дека тоа го направиле затоа што во нивните земји нема надеж за подобра иднина, а се незадоволни и од политичката ситуација. 

Можеби ќе ве интересира

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

10 неколегијални работи што никогаш не треба да ги правите

10 неколегијални работи што никогаш не треба да ги правите